459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Maliny

Popis

Maliny jsou drobné růžové plody rostliny ostružiníku maliníku z čeledi růžovitých. Jejich blízkými příbuznými jsou ostružiny.

Maliny běžně rostou v našich zeměpisných šířkách, často i jako plevel. Dozrávají v průběhu července a srpna, jsou tedy typickým letním ovocem. Nejlepší je konzumovat maliny čerstvé, protože neztrácejí žádné obsahové látky, často se z nich ale vyrábějí i marmelády a šťávy. Využít můžeme i listy maliníku, a to k přípravě nálevů.

Maliny

Obsahové látky

Grilování
Houby
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Pistáciové ořechy, pistácie
Hranolky

Využití, indikace

Nejvýznamnějšími obsahovými látkami malin jsou antioxidanty. Díky nim mají maliny schopnost neutralizovat některé karcinogenní (rakovinotvorné) látky, takže jejich konzumace může sloužit jako prevence vzniku rakoviny.

Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.

Jiné přírodní látky v malinách se ukázaly účinné při léčbě obezity a nadváhy, protože aktivují metabolismus tuků v těle.

Maliny

Sdílení

Ostružiny
Panenské, za studena lisované oleje
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Křen
Vaření