459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Maliny

Popis

Maliny jsou drobné růžové plody rostliny ostružiníku maliníku z čeledi růžovitých. Jejich blízkými příbuznými jsou ostružiny.

Maliny běžně rostou v našich zeměpisných šířkách, často i jako plevel. Dozrávají v průběhu července a srpna, jsou tedy typickým letním ovocem. Nejlepší je konzumovat maliny čerstvé, protože neztrácejí žádné obsahové látky, často se z nich ale vyrábějí i marmelády a šťávy. Využít můžeme i listy maliníku, a to k přípravě nálevů.

Maliny

Obsahové látky

 

 

Kvašení, fermentace
Mikrovlnná trouba
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Máslo
Brusinky

Využití, indikace

Nejvýznamnějšími obsahovými látkami malin jsou antioxidanty. Díky nim mají maliny schopnost neutralizovat některé karcinogenní (rakovinotvorné) látky, takže jejich konzumace může sloužit jako prevence vzniku rakoviny.

Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.

Jiné přírodní látky v malinách se ukázaly účinné při léčbě obezity a nadváhy, protože aktivují metabolismus tuků v těle.

Maliny

Sdílení

Hroznové víno
Mléko
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Borůvky
Květák