Maliny
Popis
Maliny jsou drobné růžové plody rostliny ostružiníku maliníku z čeledi růžovitých. Jejich blízkými příbuznými jsou ostružiny.
Maliny běžně rostou v našich zeměpisných šířkách, často i jako plevel. Dozrávají v průběhu července a srpna, jsou tedy typickým letním ovocem. Nejlepší je konzumovat maliny čerstvé, protože neztrácejí žádné obsahové látky, často se z nich ale vyrábějí i marmelády a šťávy. Využít můžeme i listy maliníku, a to k přípravě nálevů.

Obsahové látky
- voda
- vitamin C
- minerální látky mangan, měď
- vláknina
- flavonoidy (antioxidační přírodní látky)
- třísloviny (stahující přírodní látky)
Využití, indikace
Nejvýznamnějšími obsahovými látkami malin jsou antioxidanty. Díky nim mají maliny schopnost neutralizovat některé karcinogenní (rakovinotvorné) látky, takže jejich konzumace může sloužit jako prevence vzniku rakoviny.
Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.
Jiné přírodní látky v malinách se ukázaly účinné při léčbě obezity a nadváhy, protože aktivují metabolismus tuků v těle.
