459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Jahody

Popis

Jahody jsou drobné červené dužnaté plody rostliny jahodníku. Běžně se pěstují a nejsou nikterak náročné, daří se jim například i v květináči na balkoně. Můžeme je najít i na lesních slunných pasekách, kde rostou jako divoké ovoce. Divoké jahody jsou drobnější, ale bohatší na obsahové látky než ty, které pěstujeme na zahrádkách. Nejlepší je konzumovat jahody čerstvé, protože se úpravou nezničí žádné vitaminy, můžeme je ale i zavařit nebo zamrazit, nebo z nich vyrábět marmelády.

Jahody

Obsahové látky

Chipsy, brambůrky, tyčinky
Kvasnice, kvásek, droždí
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Piniové ořechy
Brusinky

Využití, indikace

Obsahují draslík a téměř žádný sodík (zadržuje vodu v těle a zvyšuje tím krevní tlak) a tuky, čímž se stávají vhodnými pro lidi trpící vysokým krevním tlakem, aterosklerózou nebo anginou pectoris.

Díky alkalizujícím a močopudným schopnostem jsou jahody vhodné při artróze, překyselení organizmu, dně (usnadňují vylučování kyseliny močové), v boji s močovými kameny.

Obsažená vláknina pomáhá upravovat peristaltiku střev, což oceníme při zácpě (laxativa).

Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.

Antioxidační látky mají schopnost neutralizovat některé karcinogeny (rakovinotvorné sloučeniny), působí tedy jako prevence vzniku rakoviny.

V lidovém užití je zmiňován mírný afrodiziakální účinek.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Opatrnost především v konzumovaném množství u malých dětí.

Jahody

Sdílení

Hrách
Sůl
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Třešně
Avokádo