120 terapeutů, 75 měst, 110 technik, 450 popsaných nemocí, 400 článků potravin a bylin

Banány

Popis

Banány jsou plody rostlin banánovníků, rostoucích pouze v tropických oblastech, patří tedy mezi exotické ovoce. K dostání jsou u nás celoročně, ale ve své domovině musí být sklizeny nezralé, aby přežily dlouhou cestu, to se mnohdy podepíše na jejich chuti, která je ovlivněna teplotou, při níž dozrávají. Čím je tato teplota vyšší, tím lépe pak banány chutnají, není proto dobré skladovat je doma v ledničce. Konzumujeme je většinou čerstvé, mnohdy samotné, ale i jako součást ovocných salátů.

Banány

Obsahové látky

Uzeniny
Hrušky
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Avokádo
Cukr

Využití, indikace

Banány obsahují hodně draslíku, minimum sodíku a vlákninu, to je ideální kombinace pro pacienty trpící srdečními (arytmie, srdeční selhání, angina pectoris atp.) a cévními (ateroskleróza, vysoký krevní tlak) onemocněními. Vláknina totiž snižuje hladinu cholesterolu a draslík pomáhá udržet správnou srdeční činnost.

Samotné nebo v kombinaci se strouhanými jablky můžeme banány použít proti průjmu.

Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.

V banánech nalezneme množství alkalizujících látek, které pomáhají neutralizovat kyselé látky v těle (překyselení organismu, artróza) včetně kyseliny močové, původce dny.

V lidovém užití je zmiňován mírný afrodiziakální účinek.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Obsah cukru v banánech patří mezi nejvyšší mezi ovocem, proto nejsou příliš vhodné pro pacienty s cukrovkou.

Zmiňována je opatrnost až nevhodnost exotického ovoce u malých dětí. Může způsobovat nadýmání kojenců.

Banány

Sdílení

Nápoje
Pečení
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Řepa
Trvanlivé pečivo, Pufované výrobky