459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Grapefruit, pomelo

Popis

Grapefruit neboli grep je jedním z citrusových plodů. Je plodem stromů citrusovníků, které rostou pouze v teplých krajinách, patří proto mezi exotické ovoce. Má načervenalou dužinu a lehce trpkou chuť (korigencium). Tím se liší od pomela, největšího z citrusů. To má totiž dužinu nažloutlou a je sladké.

Původně se grepové stromy pěstovaly jen jako okrasné, jako ovoce jsou populární až od 19. století. Grepy i pomela konzumujeme převážně čerstvé nebo z nich můžeme vymačkat šťávu.

Grapefruit, pomelo

Obsahové látky

Pažitka, šnytlík
Dýňová semínka
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Fenykl
Kvašení, fermentace

Využití, indikace

Větší množství draslíku, minimum sodíku a tuků a obsah vlákniny, to je ideální kombinace pro pacienty trpící srdečními (arytmie, srdeční selhání, angina pectoris atp.) a cévními (ateroskleróza, vysoký krevní tlak) onemocněními, proto jim můžeme grep a pomelo jedině doporučit. Vláknina totiž snižuje hladinu cholesterolu a draslík pomáhá udržet správnou srdeční činnost.

Velké množství vitaminu C v kombinaci s dalšími přírodními látkami posiluje imunitní systém a pomáhá tak chránit náš organismus proti bakteriálním a virovým infekcím (nachlazení, chřipky).

Má i pročišťující a detoxikační účinky, proto je vhodným doplňkem redukčních diet při léčbě obezity a nadváhy.

Antioxidační látky mají schopnost neutralizovat některé karcinogeny (rakovinotvorné sloučeniny), působí tedy jako prevence vzniku rakoviny.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Reakce s léčivy

Grapefruit či pomelo ovlivňují některé enzymy ve střevech a játrech, které mají na starost metabolismus řady léčiv. Pokud zároveň s konzumací grepů nebo pomela užíváme léky, měli bychom se poradit s lékařem nebo lékárníkem.

Rizika exotického ovoce

U exotického ovoce jsou zmiňovány především jeho přednosti, co do obsahu vitaminů. Zmiňována je opatrnost až nevhodnost exotického ovoce u malých dětí.

Je však třeba zmínit i nežádoucí účinky dováženého exotického ovoce:

  • nezralost, chemické dozrávání, konzervační látky
  • nadměrná zralost (hnilobné pochody), bakteriální, či plísňová kontaminace
  • vysoký obsah draslíku (může nás nutit k přesolování), ochlazující, póry otevírající efekt exotického ovoce
Grapefruit, pomelo

Sdílení

Citrón
Kešu ořechy
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Syrová strava, raw food
Hrách