459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Ostružiny

Popis

Ostružiny jsou drobné tmavě fialové až černé plody ovoce rostliny ostružiníku křovitého z čeledi růžovitých. Jejich blízkými příbuznými jsou maliny. Běžně rostou v našich zeměpisných šířkách, často i jako plevel. Vyskytují se na slunných místech v lesích a není vůbec žádný problém si je vypěstovat. Dozrávají v průběhu července a srpna, jsou tedy typickým letním ovocem. Nejlepší je konzumovat ostružiny čerstvé, protože neztrácejí žádné obsahové látky, často se z nich ale vyrábějí i koláče a jiné dezerty. Využít můžeme i listy ostružiníku, a to k přípravě nálevů.

Ostružiny

Obsahové látky

 

 

Kapusta
Celer
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Hrušky
Rafinované oleje

Využití, indikace

Nejvýznamnějšími obsahovými látkami ostružin jsou antioxidanty. Díky nim mají ostružiny schopnost neutralizovat některé karcinogenní (rakovinotvorné) látky, takže jejich konzumace může sloužit jako prevence vzniku rakoviny. Pomáhají také při boji s nemocemi srdce a cév.

Díky nízkému obsahu energie se ukázaly prospěšné jako doplněk při léčbě obezity a nadváhy.

Vychlazení odvar z plodů ostružin navíc pomáhá proti průjmu.

Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.

Ostružiny

Sdílení

Kustovnice, Goji
Řasy
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Grapefruit, pomelo
Panenské, za studena lisované oleje