459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Třešně

Popis

Třešně jsou drobnými plody stejnojmenného stromu, blízké příbuzné višní, oproti kterým mají sladší chuť. Patří mezi peckovice, jsou tedy tvořeny peckou, která je obalena dužinou a slupkou. Mají typickou světle až tmavě červenou barvu. Dozrávají v průběhu června a července, můžeme je tedy zařadit k letnímu ovoci. Třešňové stromy jsou typickou součástí sadů naší republiky. Zralé plody konzumujeme čerstvé, nebo je používáme k výrobě kompotů, marmelád, koláčů a dalšího sladkého pečiva. Často se z nich vyrábí i alkoholický nápoj třešňovice. Při konzumaci čerstvých třešní musíme být opatrní se zapíjením, protože při jejich kontaktu s vodou dochází k rychlému kvašení, což způsobuje nepříjemné zažívací potíže. Proto je lepší s doplněním tekutin počkat alespoň hodinu.

Třešně

Obsahové látky

Grilování
Ječmen
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Houby
Datle

Využití, indikace

Díky svým mírně diuretickým (močopudným) účinkům pomáhají třešně detoxikovat tělo. Jejich konzumaci tak lze doporučit při chronických onemocněních jako je ateroskleróza, dna nebo revma a artróza.

Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.

Třešně vyvolávají pocit nasycení, a proto jsou vhodnou součástí jídelníčku při léčbě obezity a nadváhy. Navíc jsou cukry v nich obsažené zastoupeny především fruktózou, pro jejíž trávení není potřeba insulin, takže je dobře snášejí i lidí trpící cukrovkou.

Třešně

Sdílení

Zelí hlávkové, čínské
Ocet
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Grapefruit, pomelo
Nektarinky