459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Borůvky

Popis

Borůvky jsou drobným ovocem, jde o malé plody nízkého keříčku borůvky. Dozrávají až v létě a na podzim (záleží na nadmořské výšce), kdy se můžeme vydat je sbírat i do českých lesů. Sběr borůvek je časově náročný, ale rozhodně se vyplatí, protože obsahují typické léčivé látky. Konzumovat je můžeme čerstvé, jako marmeládu, nebo součást koláčů a dalšího sladkého pečiva. Z hlediska zdravé výživy je výborná i borůvková šťáva. Kromě plodů se zužitkovávají i léčivé listy borůvky, a to na přípravu nálevů.

Borůvky

Obsahové látky

 

 

Husa
Žvýkačky
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Pečení
Švestky

Využití, indikace

Díky obsahu antisepticky působících látek nám mohou borůvky pomoci při zánětech močových cest, močového měchýře a ledvin, uvolňují močové kameny.

Stahující látky přítomné v borůvkách působí proti průjmu, otokům (např. nohou) a tlumí zánět. Jsou doporučovány při onemocněních křečovými žilami, tromboflebitidě (zánět žil) a hemoroidech.

Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.

Jejich obsahové látky působí blahodárně při zhoršení zraku, poruchách sítnice. Navíc mají antioxidační účinky a jejich konzumace tak může být prevencí vzniku rakoviny, i proti stárnutí.

Borůvky

Sdílení

Úpravy jídla
Datle
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Ředkev
Cigarety, tabák, nikotin