Borůvky
Popis
Borůvky jsou drobným ovocem, jde o malé plody nízkého keříčku borůvky. Dozrávají až v létě a na podzim (záleží na nadmořské výšce), kdy se můžeme vydat je sbírat i do českých lesů. Sběr borůvek je časově náročný, ale rozhodně se vyplatí, protože obsahují typické léčivé látky. Konzumovat je můžeme čerstvé, jako marmeládu, nebo součást koláčů a dalšího sladkého pečiva. Z hlediska zdravé výživy je výborná i borůvková šťáva. Kromě plodů se zužitkovávají i léčivé listy borůvky, a to na přípravu nálevů.

Obsahové látky
- voda
- vitaminy C, E
- minerál draslík (menší množství)
- vláknina
- třísloviny (organické látky se stahujícím a antiseptickým účinkem)
Využití, indikace
Díky obsahu antisepticky působících látek nám mohou borůvky pomoci při zánětech močových cest, močového měchýře a ledvin, uvolňují močové kameny.
Stahující látky přítomné v borůvkách působí proti průjmu, otokům (např. nohou) a tlumí zánět. Jsou doporučovány při onemocněních křečovými žilami, tromboflebitidě (zánět žil) a hemoroidech.
Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.
Jejich obsahové látky působí blahodárně při zhoršení zraku, poruchách sítnice. Navíc mají antioxidační účinky a jejich konzumace tak může být prevencí vzniku rakoviny, i proti stárnutí.
