459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Borůvky

Popis

Borůvky jsou drobným ovocem, jde o malé plody nízkého keříčku borůvky. Dozrávají až v létě a na podzim (záleží na nadmořské výšce), kdy se můžeme vydat je sbírat i do českých lesů. Sběr borůvek je časově náročný, ale rozhodně se vyplatí, protože obsahují typické léčivé látky. Konzumovat je můžeme čerstvé, jako marmeládu, nebo součást koláčů a dalšího sladkého pečiva. Z hlediska zdravé výživy je výborná i borůvková šťáva. Kromě plodů se zužitkovávají i léčivé listy borůvky, a to na přípravu nálevů.

Borůvky

Obsahové látky

Švestky
Fazole
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Skopové maso
Pečení

Využití, indikace

Díky obsahu antisepticky působících látek nám mohou borůvky pomoci při zánětech močových cest, močového měchýře a ledvin, uvolňují močové kameny.

Stahující látky přítomné v borůvkách působí proti průjmu, otokům (např. nohou) a tlumí zánět. Jsou doporučovány při onemocněních křečovými žilami, tromboflebitidě (zánět žil) a hemoroidech.

Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.

Jejich obsahové látky působí blahodárně při zhoršení zraku, poruchách sítnice. Navíc mají antioxidační účinky a jejich konzumace tak může být prevencí vzniku rakoviny, i proti stárnutí.

Borůvky

Sdílení

Trvanlivé pečivo, Pufované výrobky
Vejce
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Makadamové ořechy
Zaváření, zavařování