459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Pomeranče, mandarinky

Popis

Pomeranče a mandarinky patří spolu s citrony mezi nejznámější citrusové ovoce (plody pomerančovníku, či citronovníku). Jsou to plody stálezelených stromů rostoucích pouze v teplých krajích, proto patří mezi typické exotické ovoce s výraznou chutí (korigencium). Mezi jejich nejcennější látky nepatří živiny, nýbrž rostlinné antioxidanty. Mandarinky jsou menší než pomeranče a zpravidla mají tenčí kůru a lépe se loupají. Obvykle konzumujeme pomeranče a mandarinky čerstvé, nebo z nich vymačkáváme šťávu. Zužitkovat se dá i kůra pomerančů, a to především do dezertů.

Pomeranče, mandarinky

Obsahové látky

Kuře, kuřecí maso
Ananas
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Okurka
Žvýkačky

Využití, indikace

Vitamin C v kombinaci s dalšími přírodními látkami posiluje imunitní systém a pomáhá tak chránit náš organismus proti bakteriálním a virovým infekcím. (Zajímavostí je, že např. Camu camu obsahuje vitamin C až 30x tolik.)
Spolu s flavonoidy se vitamin C řadí také mezi antioxidanty, takže konzumace pomerančů a mandarinek může sloužit jako prevence vzniku rakoviny a pomoci v boji s nemocemi srdce a cév.

Jejich dužina je bohatá na vlákninu, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a zabraňuje vzniku zácpy, popřípadě ji uvolňuje.

Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.

Díky obsahu karotenoidů a antioxidantů může konzumace pomerančů a mandarinek působit preventivně proti zhoršení zraku.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

U exotického ovoce jsou zmiňovány především jeho přednosti, co do obsahu vitaminů. Zmiňována je opatrnost až nevhodnost exotického ovoce u malých dětí.

Je však třeba zmínit i nežádoucí účinky dováženého exotického ovoce:

  • nezralost, chemické dozrávání, konzervační látky
  • nadměrná zralost (hnilobné pochody), bakteriální, či plísňová kontaminace
  • vysoký obsah draslíku (může nás nutit k přesolování), ochlazující, póry otevírající efekt exotického ovoce

Citroník pomerančový hořký se nedoporučuje u lidí s onemocněním srdce, při vysokém krevním tlaku, glaukomu (zelený zákal oka) a při bolestech hlavy.

Pomeranče, mandarinky

Sdílení

Kozí maso
Ryby
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Sýry
Okurka