Pomeranče, mandarinky
Popis
Pomeranče a mandarinky patří spolu s citrony mezi nejznámější citrusové ovoce (plody pomerančovníku, či citronovníku). Jsou to plody stálezelených stromů rostoucích pouze v teplých krajích, proto patří mezi typické exotické ovoce s výraznou chutí (korigencium). Mezi jejich nejcennější látky nepatří živiny, nýbrž rostlinné antioxidanty. Mandarinky jsou menší než pomeranče a zpravidla mají tenčí kůru a lépe se loupají. Obvykle konzumujeme pomeranče a mandarinky čerstvé, nebo z nich vymačkáváme šťávu. Zužitkovat se dá i kůra pomerančů, a to především do dezertů.

Obsahové látky
- voda
- vitaminy A, C, kys. listová
- minerál draslík
- flavonoidy (přírodní látky s antioxidačními účinky)
- vláknina
Využití, indikace
Vitamin C v kombinaci s dalšími přírodními látkami posiluje imunitní systém a pomáhá tak chránit náš organismus proti bakteriálním a virovým infekcím. (Zajímavostí je, že např. Camu camu obsahuje vitamin C až 30x tolik.)
Spolu s flavonoidy se vitamin C řadí také mezi antioxidanty, takže konzumace pomerančů a mandarinek může sloužit jako prevence vzniku rakoviny a pomoci v boji s nemocemi srdce a cév.
Jejich dužina je bohatá na vlákninu, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a zabraňuje vzniku zácpy, popřípadě ji uvolňuje.
Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.
Díky obsahu karotenoidů a antioxidantů může konzumace pomerančů a mandarinek působit preventivně proti zhoršení zraku.
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
U exotického ovoce jsou zmiňovány především jeho přednosti, co do obsahu vitaminů. Zmiňována je opatrnost až nevhodnost exotického ovoce u malých dětí.
Je však třeba zmínit i nežádoucí účinky dováženého exotického ovoce:
- nezralost, chemické dozrávání, konzervační látky
- nadměrná zralost (hnilobné pochody), bakteriální, či plísňová kontaminace
- vysoký obsah draslíku (může nás nutit k přesolování), ochlazující, póry otevírající efekt exotického ovoce
Citroník pomerančový hořký se nedoporučuje u lidí s onemocněním srdce, při vysokém krevním tlaku, glaukomu (zelený zákal oka) a při bolestech hlavy.
