120 terapeutů, 75 měst, 110 technik, 450 popsaných nemocí, 400 článků potravin a bylin

Citrón

Popis

Citrony jsou plody stromu citronovníku rostoucího v teplých oblastech, patří tedy mezi exotické ovoce. Jsou typické svou žlutou barvou a aromatickou vůní (korigencium). Mezi jejich nejcennější látky nepatří živiny, nýbrž rostlinné antioxidanty. Obvykle z jejich dužiny vymačkáváme šťávu, kterou můžeme vypít nebo použít pro dochucování různých pokrmů, vody (zdravá limonáda). Zužitkovat se dá i kůra citronů, a to především do dezertů.

Citrón

Obsahové látky

  • voda
  • vitamin C
  • minerální látky železo, draslík
  • vláknina
  • flavonoidy (antioxidační látky)
  • přírodní kyseliny (citronová, jablečná, mravenčí)
Rajče, rajčata
Pečení
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Pomazánkové máslo, krém
Mandle

Využití, indikace

Ačkoliv nejsou citrony samy příliš bohaté na železo, zlepšují jeho vstřebávání ze střev a starají se tak o využití železa z jiných potravin. Proto jsou vhodné pro všechny, kdo trpí anémií (železo je součástí červených krvinek).

Flavonoidy obsažené v citronech posilují stěnu cév a brání vzniku krevních sraženin, jejich konzumace se proto doporučuje při ateroskleróze, riziku vzniku trombózy a otocích (např. otocích nohou).

Velké množství vitaminu C v kombinaci s dalšími přírodními látkami posiluje oslabený imunitní systém a pomáhá tak chránit náš organismus proti bakteriálním a virovým infekcím (nachlazení, chřipky).

Antioxidační látky mají schopnost neutralizovat některé karcinogeny (rakovinotvorné sloučeniny), působí tedy jako prevence vzniku rakoviny.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

U exotického ovoce jsou zmiňovány především jeho přednosti, co do obsahu vitaminů. Zmiňována je opatrnost až nevhodnost exotického ovoce u malých dětí.

Je však třeba zmínit i nežádoucí účinky dováženého exotického ovoce:

  • nezralost, chemické dozrávání, konzervační látky
  • nadměrná zralost (hnilobné pochody), bakteriální, či plísňová kontaminace
  • vysoký obsah draslíku (může nás nutit k přesolování), ochlazující, póry otevírající efekt exotického ovoce
Citrón

Sdílení

Vločky, Cereálie, Müsli
Ananas
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Cizrna, římský hrách
Čokoláda