Citrón
Popis
Citrony jsou plody stromu citronovníku rostoucího v teplých oblastech, patří tedy mezi exotické ovoce. Jsou typické svou žlutou barvou a aromatickou vůní (korigencium). Mezi jejich nejcennější látky nepatří živiny, nýbrž rostlinné antioxidanty. Obvykle z jejich dužiny vymačkáváme šťávu, kterou můžeme vypít nebo použít pro dochucování různých pokrmů, vody (zdravá limonáda). Zužitkovat se dá i kůra citronů, a to především do dezertů.

Obsahové látky
Využití, indikace
Ačkoliv nejsou citrony samy příliš bohaté na železo, zlepšují jeho vstřebávání ze střev a starají se tak o využití železa z jiných potravin. Proto jsou vhodné pro všechny, kdo trpí anémií (železo je součástí červených krvinek).
Flavonoidy obsažené v citronech posilují stěnu cév a brání vzniku krevních sraženin, jejich konzumace se proto doporučuje při ateroskleróze, riziku vzniku trombózy a otocích (např. otocích nohou).
Velké množství vitaminu C v kombinaci s dalšími přírodními látkami posiluje oslabený imunitní systém a pomáhá tak chránit náš organismus proti bakteriálním a virovým infekcím (nachlazení, chřipky).
Antioxidační látky mají schopnost neutralizovat některé karcinogeny (rakovinotvorné sloučeniny), působí tedy jako prevence vzniku rakoviny.
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
U exotického ovoce jsou zmiňovány především jeho přednosti, co do obsahu vitaminů. Zmiňována je opatrnost až nevhodnost exotického ovoce u malých dětí.
Je však třeba zmínit i nežádoucí účinky dováženého exotického ovoce:
- nezralost, chemické dozrávání, konzervační látky
- nadměrná zralost (hnilobné pochody), bakteriální, či plísňová kontaminace
- vysoký obsah draslíku (může nás nutit k přesolování), ochlazující, póry otevírající efekt exotického ovoce
