120 terapeutů, 75 měst, 110 technik, 450 popsaných nemocí, 400 článků potravin a bylin

Citrón

Popis

Citrony jsou plody stromu citronovníku rostoucího v teplých oblastech, patří tedy mezi exotické ovoce. Jsou typické svou žlutou barvou a aromatickou vůní (korigencium). Mezi jejich nejcennější látky nepatří živiny, nýbrž rostlinné antioxidanty. Obvykle z jejich dužiny vymačkáváme šťávu, kterou můžeme vypít nebo použít pro dochucování různých pokrmů, vody (zdravá limonáda). Zužitkovat se dá i kůra citronů, a to především do dezertů.

Citrón

Obsahové látky

  • voda
  • vitamin C
  • minerální látky železo, draslík
  • vláknina
  • flavonoidy (antioxidační látky)
  • přírodní kyseliny (citronová, jablečná, mravenčí)
Masové konzervy, lunchmeaty, paštiky
Šlehačka
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Rafinované oleje
Mléko

Využití, indikace

Ačkoliv nejsou citrony samy příliš bohaté na železo, zlepšují jeho vstřebávání ze střev a starají se tak o využití železa z jiných potravin. Proto jsou vhodné pro všechny, kdo trpí anémií (železo je součástí červených krvinek).

Flavonoidy obsažené v citronech posilují stěnu cév a brání vzniku krevních sraženin, jejich konzumace se proto doporučuje při ateroskleróze, riziku vzniku trombózy a otocích (např. otocích nohou).

Velké množství vitaminu C v kombinaci s dalšími přírodními látkami posiluje oslabený imunitní systém a pomáhá tak chránit náš organismus proti bakteriálním a virovým infekcím (nachlazení, chřipky).

Antioxidační látky mají schopnost neutralizovat některé karcinogeny (rakovinotvorné sloučeniny), působí tedy jako prevence vzniku rakoviny.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

U exotického ovoce jsou zmiňovány především jeho přednosti, co do obsahu vitaminů. Zmiňována je opatrnost až nevhodnost exotického ovoce u malých dětí.

Je však třeba zmínit i nežádoucí účinky dováženého exotického ovoce:

  • nezralost, chemické dozrávání, konzervační látky
  • nadměrná zralost (hnilobné pochody), bakteriální, či plísňová kontaminace
  • vysoký obsah draslíku (může nás nutit k přesolování), ochlazující, póry otevírající efekt exotického ovoce
Citrón

Sdílení

Kedlubny
Hranolky
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Pažitka, šnytlík
Kvasnice, kvásek, droždí