459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Olivy

Popis

Olivy jsou plody stromu olivovníku, který je typickou rostlinou středomořské krajiny. Na rozdíl od většiny ostatního ovoce jsou bohaté na tuky a tedy i na kalorie. Čerstvé olivy jsou tvrdé a hořké, aby se tyto vlastnosti zlepšily, musejí se máčet ve vodě a ve slaném bylinném nálevu. Takto upravené je pak konzumujeme. Nemalé využití mají olivy jako surovina na výrobu panenského či rafinovaného olivového oleje.

Olivy

Obsahové látky

 

 

Arašídy
Hrušky
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Broskve
Ananas

Využití, indikace

Olivy jsou účinným cholagogem (zvyšují vylučování žluče do střeva), proto mohou pomoci při poruchách s trávením, nechutenství.

Díky vysokému obsahu vlákniny působí mírně laxativně a pomohou nám od zácpy.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

U exotického ovoce jsou zmiňovány především jeho přednosti, co do obsahu vitaminů. Zmiňována je opatrnost až nevhodnost exotického ovoce u malých dětí.

Je však třeba zmínit i nežádoucí účinky dováženého exotického ovoce:

  • nezralost, chemické dozrávání, konzervační látky
  • nadměrná zralost (hnilobné pochody), bakteriální, či plísňová kontaminace
  • vysoký obsah draslíku (může nás nutit k přesolování), ochlazující, póry otevírající efekt exotického ovoce

Kulinářské použití

  • příloha pokrmů, salátů
  • pizza
Olivy

Sdílení

Makadamové ořechy
Uzení
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Mouka
Dýňová semínka