459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Olivy

Popis

Olivy jsou plody stromu olivovníku, který je typickou rostlinou středomořské krajiny. Na rozdíl od většiny ostatního ovoce jsou bohaté na tuky a tedy i na kalorie. Čerstvé olivy jsou tvrdé a hořké, aby se tyto vlastnosti zlepšily, musejí se máčet ve vodě a ve slaném bylinném nálevu. Takto upravené je pak konzumujeme. Nemalé využití mají olivy jako surovina na výrobu panenského či rafinovaného olivového oleje.

Olivy

Obsahové látky

 

 

Vaření
Sádlo, lůj
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Květák
Vejce

Využití, indikace

Olivy jsou účinným cholagogem (zvyšují vylučování žluče do střeva), proto mohou pomoci při poruchách s trávením, nechutenství.

Díky vysokému obsahu vlákniny působí mírně laxativně a pomohou nám od zácpy.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

U exotického ovoce jsou zmiňovány především jeho přednosti, co do obsahu vitaminů. Zmiňována je opatrnost až nevhodnost exotického ovoce u malých dětí.

Je však třeba zmínit i nežádoucí účinky dováženého exotického ovoce:

  • nezralost, chemické dozrávání, konzervační látky
  • nadměrná zralost (hnilobné pochody), bakteriální, či plísňová kontaminace
  • vysoký obsah draslíku (může nás nutit k přesolování), ochlazující, póry otevírající efekt exotického ovoce

Kulinářské použití

  • příloha pokrmů, salátů
  • pizza
Olivy

Sdílení

Pistáciové ořechy, pistácie
Fenykl
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Brambory, batáty
Hovězí maso