459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Datle

Popis

Datle jsou typickým exotickým ovocem, jsou to totiž plody palmy datlovníku, rostoucího pouze v teplých oblastech. Vysoký obsahu cukrů je činí energeticky nejbohatším ovocem. Na rozdíl od většiny ostatního ovoce obsahují velmi málo vody. Tvoří důležitou součást jídelníčku arabských národů, protože mají díky obsažené energii posilující účinek. U nás je konzumujeme většinou sušené, zdravější jsou ale datle čerstvé.

Datle

Obsahové látky

 

 

Kiwi
Sezamová semínka
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Datle
Sůl

Využití, indikace

Datle je vhodné podávat při onemocnění suchým, dráždivým kašlem nebo při zánětu průdušek, mají totiž zklidňující (antitusický) účinek. Nejlepší je připravit z nich vývar v mléce, který se pak podává nemocným.

Pro svoji energetickou hodnotu mají posilující účinky, jsou proto vhodné pro všechny, kdo trpí únavou a slabostí. Doporučit je můžeme i lidem s velkým výdejem energie jako jsou dospívající, sportovci nebo těhotné ženy.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

U exotického ovoce jsou zmiňovány především jeho přednosti, co do obsahu vitaminů. Zmiňována je opatrnost až nevhodnost exotického ovoce u malých dětí.

Je však třeba zmínit i nežádoucí účinky dováženého exotického ovoce:

  • nezralost, chemické dozrávání, konzervační látky
  • nadměrná zralost (hnilobné pochody), bakteriální, či plísňová kontaminace
  • vysoký obsah draslíku (může nás nutit k přesolování), ochlazující, póry otevírající efekt exotického ovoce
Datle

Sdílení

Angrešt
Rukola
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Sladké pečivo
Salát