459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Kiwi

Popis

Kiwi je plodem popínavé rostliny s botanickým názvem aktinídie lahodná, která pochází z oblasti Himaláje. Je to ovoce vejcovitého tvaru s hnědou slupkou pokrytou drobnými chloupky, jeho dužina je zelená a obsahuje velké množství jadérek. Zajímavostí je, že obsahuje více vitaminu C než většina citrusů. Snědení jednoho kiwi stačí k pokrytí doporučené denní dávce tohoto vitaminu. Konzumujeme ho čerstvé.

Kiwi

Obsahové látky

 

 

Kešu ořechy
Uzeniny
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Jogurty
Tatarák

Využití, indikace

Vysoký obsah vitaminu C dělá z kiwi ideální potravinu pro posílení imunity a boj se sezonními nemocemi, jako je nachlazení, chřipka a další virové infekce.

Kiwi obsahuje kombinaci železa, které je součástí červených krvinek a vitaminu C, jež zlepšuje absorpci železa ve střevech, proto ho můžeme doporučit všem, kdo trpí anémií.

Vláknina v kiwi brzdí absorpci cholesterolu ve střevech a pomáhá tak snižovat jeho hladinu v krvi. Rovněž udržuje střevní peristaltiku, čímž uvolňuje zácpu.

Kiwi navíc obsahuje dostatek draslíku a naopak velmi málo sodíku (sodík zadržuje vodu v těle, čímž zvyšuje krevní tlak), takže je vhodné při vysokém krevním tlaku a onemocněních srdce.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

U exotického ovoce jsou zmiňovány především jeho přednosti, co do obsahu vitaminů. Zmiňována je opatrnost až nevhodnost exotického ovoce u malých dětí.

Je však třeba zmínit i nežádoucí účinky dováženého exotického ovoce:

  • nezralost, chemické dozrávání, konzervační látky
  • nadměrná zralost (hnilobné pochody), bakteriální, či plísňová kontaminace
  • vysoký obsah draslíku (může nás nutit k přesolování), ochlazující, póry otevírající efekt exotického ovoce
Kiwi

Sdílení

Pečení
Pažitka, šnytlík
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Chipsy, brambůrky, tyčinky
Pomazánkové máslo, krém