459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Kiwi

Popis

Kiwi je plodem popínavé rostliny s botanickým názvem aktinídie lahodná, která pochází z oblasti Himaláje. Je to ovoce vejcovitého tvaru s hnědou slupkou pokrytou drobnými chloupky, jeho dužina je zelená a obsahuje velké množství jadérek. Zajímavostí je, že obsahuje více vitaminu C než většina citrusů. Snědení jednoho kiwi stačí k pokrytí doporučené denní dávce tohoto vitaminu. Konzumujeme ho čerstvé.

Kiwi

Obsahové látky

Pohanka
Rukola
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Králičí maso
Pomazánky

Využití, indikace

Vysoký obsah vitaminu C dělá z kiwi ideální potravinu pro posílení imunity a boj se sezonními nemocemi, jako je nachlazení, chřipka a další virové infekce.

Kiwi obsahuje kombinaci železa, které je součástí červených krvinek a vitaminu C, jež zlepšuje absorpci železa ve střevech, proto ho můžeme doporučit všem, kdo trpí anémií.

Vláknina v kiwi brzdí absorpci cholesterolu ve střevech a pomáhá tak snižovat jeho hladinu v krvi. Rovněž udržuje střevní peristaltiku, čímž uvolňuje zácpu.

Kiwi navíc obsahuje dostatek draslíku a naopak velmi málo sodíku (sodík zadržuje vodu v těle, čímž zvyšuje krevní tlak), takže je vhodné při vysokém krevním tlaku a onemocněních srdce.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

U exotického ovoce jsou zmiňovány především jeho přednosti, co do obsahu vitaminů. Zmiňována je opatrnost až nevhodnost exotického ovoce u malých dětí.

Je však třeba zmínit i nežádoucí účinky dováženého exotického ovoce:

  • nezralost, chemické dozrávání, konzervační látky
  • nadměrná zralost (hnilobné pochody), bakteriální, či plísňová kontaminace
  • vysoký obsah draslíku (může nás nutit k přesolování), ochlazující, póry otevírající efekt exotického ovoce
Kiwi

Sdílení

Quinoa, Merlík
Rukola
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Paprika
Vepřové maso