Kiwi
Popis
Kiwi je plodem popínavé rostliny s botanickým názvem aktinídie lahodná, která pochází z oblasti Himaláje. Je to ovoce vejcovitého tvaru s hnědou slupkou pokrytou drobnými chloupky, jeho dužina je zelená a obsahuje velké množství jadérek. Zajímavostí je, že obsahuje více vitaminu C než většina citrusů. Snědení jednoho kiwi stačí k pokrytí doporučené denní dávce tohoto vitaminu. Konzumujeme ho čerstvé.

Obsahové látky
- voda
- sacharidy, cukry
- vitaminy C, E, kys. listová
- minerální látky hořčík, draslík
- vláknina
Využití, indikace
Vysoký obsah vitaminu C dělá z kiwi ideální potravinu pro posílení imunity a boj se sezonními nemocemi, jako je nachlazení, chřipka a další virové infekce.
Kiwi obsahuje kombinaci železa, které je součástí červených krvinek a vitaminu C, jež zlepšuje absorpci železa ve střevech, proto ho můžeme doporučit všem, kdo trpí anémií.
Vláknina v kiwi brzdí absorpci cholesterolu ve střevech a pomáhá tak snižovat jeho hladinu v krvi. Rovněž udržuje střevní peristaltiku, čímž uvolňuje zácpu.
Kiwi navíc obsahuje dostatek draslíku a naopak velmi málo sodíku (sodík zadržuje vodu v těle, čímž zvyšuje krevní tlak), takže je vhodné při vysokém krevním tlaku a onemocněních srdce.
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
U exotického ovoce jsou zmiňovány především jeho přednosti, co do obsahu vitaminů. Zmiňována je opatrnost až nevhodnost exotického ovoce u malých dětí.
Je však třeba zmínit i nežádoucí účinky dováženého exotického ovoce:
- nezralost, chemické dozrávání, konzervační látky
- nadměrná zralost (hnilobné pochody), bakteriální, či plísňová kontaminace
- vysoký obsah draslíku (může nás nutit k přesolování), ochlazující, póry otevírající efekt exotického ovoce
