459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Rybíz červený, černý

Popis

Rybíz je listnatý opadavý keř, rostoucí běžně v našich zeměpisných šířkách, někdy je též nazýván meruzalka. Rozlišujeme dva hlavní druhy, a to je rybíz červený a rybíz černý. Od sebe je rozeznáme jednoduše, a to podle barvy plodů (bobulí). Ty dozrávají od června do srpna, takže rybíz patří k zástupcům letního ovoce. Z rybízových keříků můžeme zužitkovat i listy, a to k přípravě nálevů, díky obsahu silic (vonné, prchavé látky) jim dávají typickou chuť. Zralé plody využíváme buď čerstvé, nebo sušené; sušené stejně jako listy k přípravě nálevů, čerstvé především do různých koláčů, dezertů a k výrobě marmelád a šťáv.

Rybíz červený, černý

Obsahové látky

Trvanlivé pečivo, Pufované výrobky
Rafinované oleje
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Květák
Švestky

Využití, indikace

Nejvýznamnějšími obsahovými látkami obou druhů rybízu jsou antioxidanty. Díky nim má rybíz schopnost neutralizovat některé karcinogenní (rakovinotvorné) látky, takže jeho konzumace může sloužit jako prevence vzniku rakoviny, i proti stárnutí. Pomáhá také při boji s nemocemi srdce a cév.

Rybíz má též mírné diuretické (močopudné) účinky, čímž působí proti tvorbě močových kamenů.

Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.

Rybíz červený, černý

Sdílení

Mikrovlnná trouba
Cukr
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Kvasnice, kvásek, droždí
Datle