Rybíz červený, černý
Popis
Rybíz je listnatý opadavý keř, rostoucí běžně v našich zeměpisných šířkách, někdy je též nazýván meruzalka. Rozlišujeme dva hlavní druhy, a to je rybíz červený a rybíz černý. Od sebe je rozeznáme jednoduše, a to podle barvy plodů (bobulí). Ty dozrávají od června do srpna, takže rybíz patří k zástupcům letního ovoce. Z rybízových keříků můžeme zužitkovat i listy, a to k přípravě nálevů, díky obsahu silic (vonné, prchavé látky) jim dávají typickou chuť. Zralé plody využíváme buď čerstvé, nebo sušené; sušené stejně jako listy k přípravě nálevů, čerstvé především do různých koláčů, dezertů a k výrobě marmelád a šťáv.

Obsahové látky
- voda
- vitaminy C, E
- minerální látky draslík
- flavonoidy (přírodní látky s antioxidačními účinky)
- vláknina
Využití, indikace
Nejvýznamnějšími obsahovými látkami obou druhů rybízu jsou antioxidanty. Díky nim má rybíz schopnost neutralizovat některé karcinogenní (rakovinotvorné) látky, takže jeho konzumace může sloužit jako prevence vzniku rakoviny, i proti stárnutí. Pomáhá také při boji s nemocemi srdce a cév.
Rybíz má též mírné diuretické (močopudné) účinky, čímž působí proti tvorbě močových kamenů.
Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.
