459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Uzení

Popis

V minulosti patřilo uzení k úpravám, které měly prodloužit dobu trvanlivosti masa a sýrů. Dnes se používá spíše k dosažení požadovaných senzorických vlastností (vůně, chuti, barvy). Podstatou uzení je působení kouře vzniklého spalováním dřeva (vhodné je tvrdé dřevo) na příslušné potraviny.

Uzení

Co se týče rozdílu mezi domácím a průmyslovým uzením, jsou zdravější produkty uzení průmyslového, protože kouř je zbavován rakovinotvorných látek. Mezi nejmodernější techniky uzení patří uzení tekutým kouřem, při kterém je kouř kondenzován ve vodě a dále upravován (jsou z něj odstraněny škodlivé látky). Poté je aerosol aplikován do udících komor, kde působí na uzenářské výrobky. Produkty uzení (uzeniny, uzené maso) nejsou všeobecně příliš zdravé. Proto bychom se jejich konzumaci měli vyvarovat, nebo jí alespoň omezit.

Máslo
Hranolky
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Hrách
Sušení

Zástupci této kulinářské úpravy

Uzení

Sdílení

Quinoa, Merlík
Telecí maso
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Hranolky
Hovězí maso