Grilování
Grilování jako životní styl
Grilování je velmi oblíbenou tepelnou úpravou potravin, především v letním období. Setkání s přáteli spojené s ogrilováním masa se v dnešní době stává určitým druhem společenské události.
Druhy grilování
Při grilování dopadá na pokrm tepelné záření vyvolané různými zdroji tepla a dochází tak k jeho úpravě. Rozlišujeme dva druhy grilování, a to přímé (hodí se pro kratší přípravu, do 30 minut) a nepřímé (vhodné pro delší přípravu). Během přímého grilování působí žár přímo na pokrm, při nepřímém je pokrm umístěn v zapékací misce a teplo na něj působí ze dvou stran. K nejčastěji grilovaným potravinám patří maso, ale můžeme ho spolehlivě nahradit různými druhy zeleniny.

Zásady zdravého grilování
I když grilování samo o sobě nepatří mezi nejzdravější úpravy potravin, pokud budeme dodržovat několik zásad, nemusí být vyloženě nezdravé.
- když maso, tak vybrat spíše libové maso
- používat marinády, aby se maso nepřipékalo, ale pozor na ty s vysokým obsahem soli
- maso řádně propéci, aby v něm nemohly zůstat žádné mikroorganismy
- zabránit odkapávaní tuků z masa a jejich přepalování (vznikají při něm kancerogenní látky)
Zástupci této kulinářské úpravy
