459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Grilování

Grilování jako životní styl

Grilování je velmi oblíbenou tepelnou úpravou potravin, především v letním období. Setkání s přáteli spojené s ogrilováním masa se v dnešní době stává určitým druhem společenské události.

Druhy grilování

Při grilování dopadá na pokrm tepelné záření vyvolané různými zdroji tepla a dochází tak k jeho úpravě. Rozlišujeme dva druhy grilování, a to přímé (hodí se pro kratší přípravu, do 30 minut) a nepřímé (vhodné pro delší přípravu). Během přímého grilování působí žár přímo na pokrm, při nepřímém je pokrm umístěn v zapékací misce a teplo na něj působí ze dvou stran. K nejčastěji grilovaným potravinám patří maso, ale můžeme ho spolehlivě nahradit různými druhy zeleniny.

Grilování

Zásady zdravého grilování

I když grilování samo o sobě nepatří mezi nejzdravější úpravy potravin, pokud budeme dodržovat několik zásad, nemusí být vyloženě nezdravé.

  • když maso, tak vybrat spíše libové maso
  • používat marinády, aby se maso nepřipékalo, ale pozor na ty s vysokým obsahem soli
  • maso řádně propéci, aby v něm nemohly zůstat žádné mikroorganismy
  • zabránit odkapávaní tuků z masa a jejich přepalování (vznikají při něm kancerogenní látky)

 

 

Cukrovinky, cukrářské výrobky
Ryby
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Brokolice
Šlehačka

Zástupci této kulinářské úpravy

Grilování

Sdílení

Hrách, hrášek
Pomazánkové máslo, krém
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Rybíz červený, černý
Višně