459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Vnitřnosti

Popis

Vnitřnosti je zkrácené označení pro vnitřní orgány zvířat, i ty se dají využít pro přípravu pokrmů.

Vnitřnosti

Obsahové látky

Na trhu jsou běžně k dostání vnitřnosti hovězí, vepřové, drůbeží a telecí. Jsou velkou zásobárnou vitaminů A, D a minerálů (železo, zinek, draslík, měď).

Na druhou stranu však obsahují velké množství cholesterolu a purinů. Puriny se v našem těle metabolizují na kyselinu močovou, původce dny, proto by pacienti trpící tímto onemocněním neměli vnitřnosti konzumovat vůbec. Játra a ledviny též slouží jako detoxikační orgány, proto je u nich zvýšené nebezpečí obsahu toxických látek jako jsou například těžké kovy.

Vnitřnosti a zdravá strava

Vnitřnosti bývají většinou upravovány pečením, smažením, vařením, grilováním. Z hlediska zdravé výživy nejsou doporučovány vícekrát než 1-2x v měsíci, hlavně proto, že jsou konzumovány v podobě těžkých pokrmů.

 

 

Polévky
Čokoláda
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Mražení
Kukuřice
Vnitřnosti

Sdílení

Rafinované oleje
Okurka
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Fazole
Mléko