Vnitřnosti
Popis
Vnitřnosti je zkrácené označení pro vnitřní orgány zvířat, i ty se dají využít pro přípravu pokrmů.

Obsahové látky
Na trhu jsou běžně k dostání vnitřnosti hovězí, vepřové, drůbeží a telecí. Jsou velkou zásobárnou vitaminů A, D a minerálů (železo, zinek, draslík, měď).
Na druhou stranu však obsahují velké množství cholesterolu a purinů. Puriny se v našem těle metabolizují na kyselinu močovou, původce dny, proto by pacienti trpící tímto onemocněním neměli vnitřnosti konzumovat vůbec. Játra a ledviny též slouží jako detoxikační orgány, proto je u nich zvýšené nebezpečí obsahu toxických látek jako jsou například těžké kovy.
Vnitřnosti a zdravá strava
Vnitřnosti bývají většinou upravovány pečením, smažením, vařením, grilováním. Z hlediska zdravé výživy nejsou doporučovány vícekrát než 1-2x v měsíci, hlavně proto, že jsou konzumovány v podobě těžkých pokrmů.
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
- dna
- obezita, nadváha
- vysoký cholesterol
- vysoký krevní tlak (hypertenze)
- překyselení organismu
- syndrom rybího zápachu, trimetylaminurie (zapáchá potu, moči, dechu po rybách)
