459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Vnitřnosti

Popis

Vnitřnosti je zkrácené označení pro vnitřní orgány zvířat, i ty se dají využít pro přípravu pokrmů.

Vnitřnosti

Obsahové látky

Na trhu jsou běžně k dostání vnitřnosti hovězí, vepřové, drůbeží a telecí. Jsou velkou zásobárnou vitaminů A, D a minerálů (železo, zinek, draslík, měď).

Na druhou stranu však obsahují velké množství cholesterolu a purinů. Puriny se v našem těle metabolizují na kyselinu močovou, původce dny, proto by pacienti trpící tímto onemocněním neměli vnitřnosti konzumovat vůbec. Játra a ledviny též slouží jako detoxikační orgány, proto je u nich zvýšené nebezpečí obsahu toxických látek jako jsou například těžké kovy.

Vnitřnosti a zdravá strava

Vnitřnosti bývají většinou upravovány pečením, smažením, vařením, grilováním. Z hlediska zdravé výživy nejsou doporučovány vícekrát než 1-2x v měsíci, hlavně proto, že jsou konzumovány v podobě těžkých pokrmů.

Dýně, tykev
Nektarinky
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Květák
Telecí maso
Vnitřnosti

Sdílení

Králičí maso
Sladké pečivo
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Čokoláda
Celer