459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Vnitřnosti

Popis

Vnitřnosti je zkrácené označení pro vnitřní orgány zvířat, i ty se dají využít pro přípravu pokrmů.

Vnitřnosti

Obsahové látky

Na trhu jsou běžně k dostání vnitřnosti hovězí, vepřové, drůbeží a telecí. Jsou velkou zásobárnou vitaminů A, D a minerálů (železo, zinek, draslík, měď).

Na druhou stranu však obsahují velké množství cholesterolu a purinů. Puriny se v našem těle metabolizují na kyselinu močovou, původce dny, proto by pacienti trpící tímto onemocněním neměli vnitřnosti konzumovat vůbec. Játra a ledviny též slouží jako detoxikační orgány, proto je u nich zvýšené nebezpečí obsahu toxických látek jako jsou například těžké kovy.

Vnitřnosti a zdravá strava

Vnitřnosti bývají většinou upravovány pečením, smažením, vařením, grilováním. Z hlediska zdravé výživy nejsou doporučovány vícekrát než 1-2x v měsíci, hlavně proto, že jsou konzumovány v podobě těžkých pokrmů.

 

 

Česnek
Rybíz červený, černý
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Datle
Ječmen
Vnitřnosti

Sdílení

Mák
Kachna
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Omáčky, dresingy, dressingy
Cukr