459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Vepřové maso

Popis

Vepřové maso pochází z prasete domácího neboli vepře. Spolu s hovězím masem je nejčastěji používané v české kuchyni. Jeho nevýhodou je však vysoká energetická hodnota a horší stravitelnost, které jsou způsobené tím, že je maso prorostlé tukem (asi 20-40%). Proto bychom ho měli konzumovat pouze výjimečně.

Má bledě růžovou až tmavě růžovou barvu. Ta je stejně jako chuť ovlivněna především složením krmiva zvířat a jejich věkem. Nejméně tučným vepřovým je panenská pečeně a kýta. Vepřové maso konzumujeme na různé způsoby, pečené, smažené v podobě řízků nebo steaků, vařené, grilované nebo uzené.

Vepřové maso
Slané pečivo, chléb, rohlíky, housky
Ostružiny
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Jahody
Králičí maso
Vepřové maso

Sdílení

Margaríny, ztužené tuky
Vepřové maso
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Brambory, batáty
Brusinky