459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Vepřové maso

Popis

Vepřové maso pochází z prasete domácího neboli vepře. Spolu s hovězím masem je nejčastěji používané v české kuchyni. Jeho nevýhodou je však vysoká energetická hodnota a horší stravitelnost, které jsou způsobené tím, že je maso prorostlé tukem (asi 20-40%). Proto bychom ho měli konzumovat pouze výjimečně.

Má bledě růžovou až tmavě růžovou barvu. Ta je stejně jako chuť ovlivněna především složením krmiva zvířat a jejich věkem. Nejméně tučným vepřovým je panenská pečeně a kýta. Vepřové maso konzumujeme na různé způsoby, pečené, smažené v podobě řízků nebo steaků, vařené, grilované nebo uzené.

Vepřové maso

 

 

Višně
Kvasnice, kvásek, droždí
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Máslo
Datle
Vepřové maso

Sdílení

Pastinák
Kvasnice, kvásek, droždí
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Oleje, tuky
Ječmen