Uzeniny
Popis
Uzeniny jsou masné potraviny, které by měly být upraveny uzením, ne vždy tomu ale tak je. Obsah masa v nich mnohdy také není valný. Podstatou jejich výroby je rozmělnění základních masných surovin (tuk, kůže, maso apod.) a jejich nasolení. Tímto se bílkoviny převedou na rozpustnou formu a tvoří základní hmotu uzeniny, do které se pak mohou přidávat další složky jako větší kousky masa, zeleniny, tuku atd.
Celá hmota se pak dá ztuhnout do formy nebo do obalů požadovaného tvaru. Uzením prochází výrobky pouze krátce, jsou totiž většinou nejdřív vysušeny na daný obsah vody a pak jen krátce ponechány ve studeném kouři a nakonec dovařeny.
Druhy uzenin
Uzenin je mnoho druhů, z těch nejznámějších uvádíme salámy, šunky, párky, špekáčky a klobásy. Z hlediska zdravé výživy patří tyto potraviny mezi naprosto nevhodné, hlavně proto, že jsou velmi tučné a obsahují nadměrné množství soli. Pokud si je přece jen chceme někdy dopřát, měli bychom pečlivě vybírat a zvolit ty výrobky, které obsahují co největší množství masa.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
- děti (především malé)
- onemocnění srdce a cév
- vysoký cholesterol
- cévní mozková příhoda, mrtvice
- dna
- obezita, nadváha
- překyselení organismu
Kulinářské využití
- hlavní chod, i součást pokrmů
- rychlá jídla, „fastfood“
- levnější náhrada masa
- častá složka rychlého pokrmu ve stylu „pečivo a kus něčeho“
- pizza
- pochoutkové saláty
