Zvěřina
Popis
Zvěřina je maso získané z volně žijících lovených zvířat. Ta mají hodně pohybu a ne vždy úplný dostatek potravy, proto jejich maso obsahuje méně tuku (díky tomu je lépe stravitelné). Navíc má vyšší obsah bílkovin. Je typicky tmavočervené až červenohnědé. V minulosti tvořilo běžnou součást jídelníčku lidí, v dnešní době je považováno spíše za pochoutku a odpovídá tomu i jeho cena. Je trvanlivější než ostatní maso a můžeme ho proto skladovat déle bez mražení (v dobře větrané místnosti při 1-6°C).

Dělení zvěřiny
- vysoká (srnec, jelen, daněk)
- nízká (zajíc, divoký králík)
- černá (divoké prase)
- pernatá (divoce žijící ptáci – bažanti, kachny, husy atp.)
- červená (kamzík, muflon, medvěd)
- exotická (pštros, klokan, antilopa)
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
