459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Hrách

Popis

Hrách setý, lidově nazývaný jako hrášek, je rostlina z čeledi bobovitých původem ze Středomoří. Dnes je plodinou dostupnou po celém světě, ale v období středověku byl jen pamlskem pro lidi z vyšších vrstev. Pěstujeme ho hlavně pro jeho nezralá semena, zelené hrášky, která se nacházejí v luscích a zralý též jako luštěninu. Je zásobárnou proteinů, vitaminů a minerálů a vlákniny.

Vitaminů a minerálů je nejvíce v hrachu syrovém. Hrách je navíc rostlina, kterou si můžeme bez obtíží vypěstovat i doma na zahrádce nebo i balkoně.

Nevýhodou luštěnin je jejich horší stravitelnost až nadýmání.

Hrách

Obsahové látky

Úpravy jídla
Citrón
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Pšenice
Třešně

Využití, indikace

Vláknina rozhýbává střeva a předchází vzniku zácpy (laxativa). Také na sebe váže cholesterol a žlučové kyseliny, čímž snižuje riziko aterosklerózy.

Přes vysoký obsah sacharidů jsou luštěniny vhodnou potravinou při cukrovce, protože se z nich cukry uvolňují pomalu a nezatěžují tak organismus najednou.

Luštěniny mají nízký obsah tuků a sodíku (zadržuje vodu v těle a zvyšuje tím krevní tlak), proto jsou vhodnou potravinou ke konzumaci při onemocněních srdce (bušení srdce, infarkt a angina pectoris, kardiomyopatie, srdeční arytmie, srdeční selhání, vysoký krevní tlak).

Vyvážená kombinace proteinů s vitaminy a minerální látky dělá z hrachu potravinu vhodnou pro těhotné a kojící ženy. Kyselina listová působí preventivně na vývoj nervového systému plodu.

Vitaminy skupiny B působí blahodárně na nervový systém a lze je tak doporučit všem, kteří jsou ve stresu nebo trpí podrážděností, či depresemi.

Hrách

Sdílení

Pomeranče, mandarinky
Sůl
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Česnek
Mlezivo, Kolostrum