Jogurty
Popis
Jogurty jsou mléčné výrobky, které vznikají působením speciálních bakteriálních kultur (StreptococcusSalivariusThermophilus a LactobacillusdelbrueckiiBulgaricus) na mléko.
Používané bakterie mají schopnost přeměnit cukr laktózu na kyselinu mléčnou, čímž zvyšují kyselost a snižují energetickou hodnotu. Jogurt vyrobený pouze z tekutého mléka by byl rovněž tekutý, k jeho zahuštění se používá sušené mléko nebo různá levnější zahušťovadla (škrob, želatina). Kyselé prostředí vede rovněž ke srážení bílkovin a ty jsou pro nás pak lépe stravitelné.
Jogurtové bakterie navíc působí blahodárně na naši střevní mikroflóru (jako probiotikum).
Sužuje-li nás zácpa, bolest břicha, nechutenství, nadýmání, plynatost, užíváme-li antibiotika, nebo se chceme chránit například před nádory tlustého střeva, jsou jogurty, zákysy a kefíry možným pomocníkem.

Opravdový jogurt
Abychom mohli potravinu skutečně označit jako jogurt, musí splňovat určitá kritéria. Především musí obsahovat živé bakterie, nesmí být tedy tepelně upravena, protože teplo bakterie zabíjí. To samé platí o většině konzervačních látek, proto by je jogurty neměly obsahovat. Kromě toho by klasický bílý jogurt měl obsahovat alespoň 8,2% tukuprosté sušiny.
Druhy jogurtů
- podle chuti:
- klasický bílý
- ochucený
- podle obsahu tuku
- nízkotučné (okolo 0,1% tuku)
- plnohodnotné
Využití jogurtů
- doplněk, příloha pokrmů
- svačiny, např. s pečivem (sladké, slané, trvanlivé), cereáliemi
- využití především ve studené kuchyni
- dresingy a zálivky
