Tvaroh
Výroba tvarohu
Tvaroh je v podstatě druh sýra (mléčné výrobky). Vzniká totiž (stejně jako sýry) srážením hlavní mléčné bílkoviny kaseinu, která je i jeho majoritní složkou. Vedlejším produktem je syrovátka. Kromě ní obsahuje ještě cukr laktózu a množství vápníku.

Obsahové látky
Odtučněný a nízkotučný tvaroh patří mezi velice výhodné potraviny, protože obsahuje bílkoviny a současně téměř žádný tuk. Mohou tak sloužit jako zdroj těchto látek namísto masa. Velkou výhodou tvarohů je jejich relativně neutrální chuť, díky které se dají upravit jak na sladko, tak na slaný způsob. Tvaroh můžeme doporučit všem, kdo chtějí podpořit stavbu svalů. Do této skupiny patří především těžce pracující lidé, sportovci a děti v růstu.
Rizika tvarohu
Na výrobu tvarohu je třeba přibližně 10x tolik mléka, takže zkonzumujeme-li 100 g tvarohu, je to jako vypít 1 litr mléka.
O mléku a výrobcích z něho však víme, že jsou pro člověka obtížněji stravitelné (únava po jídle), můžeme na ně mít zhoršenou snášenlivost až alergii, překyselují organizmus. Mléčné výrobky tedy můžeme označit jako koncentráty mléka a je vhodné tento fakt brát v úvahu i při konzumaci.
Zmiňována je opatrnost až nevhodnost u malých dětí.
Tvarohu by se měli vyvarovat lidé trpící alergií na cukr laktózu a pacienti s onemocněními ledvin (selhávání ledvin).
Dělení tvarohů
- podle konzistence
- tvarohy tvrdé (sráží se kyselinou mléčnou)
- tvarohy měkké (sráží se pomocí enzymů a mikroorganismů)
- podle obsahu tuků
- odtučněné
- nízkotučné
- polotučné
- tučné
Potraviny s obsahem tvarohu
- hlavní i doplňková součást pokrmů
- studená i teplá kuchyně
- základ mnoha pokrmů
- sladké pečivo, palačinky, lívance
- cukrovinky, cukrářské výrobky
- pomazánky
- zmrzlina
