459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Tvaroh

Výroba tvarohu

Tvaroh je v podstatě druh sýra (mléčné výrobky). Vzniká totiž (stejně jako sýry) srážením hlavní mléčné bílkoviny kaseinu, která je i jeho majoritní složkou. Vedlejším produktem je syrovátka. Kromě ní obsahuje ještě cukr laktózu a množství vápníku.

Tvaroh

Obsahové látky

Odtučněný a nízkotučný tvaroh patří mezi velice výhodné potraviny, protože obsahuje bílkoviny a současně téměř žádný tuk. Mohou tak sloužit jako zdroj těchto látek namísto masa. Velkou výhodou tvarohů je jejich relativně neutrální chuť, díky které se dají upravit jak na sladko, tak na slaný způsob. Tvaroh můžeme doporučit všem, kdo chtějí podpořit stavbu svalů. Do této skupiny patří především těžce pracující lidé, sportovci a děti v růstu.

Rizika tvarohu

Na výrobu tvarohu je třeba přibližně 10x tolik mléka, takže zkonzumujeme-li 100 g tvarohu, je to jako vypít 1 litr mléka.
O mléku a výrobcích z něho však víme, že jsou pro člověka obtížněji stravitelné (únava po jídle), můžeme na ně mít zhoršenou snášenlivost až alergii, překyselují organizmus. Mléčné výrobky tedy můžeme označit jako koncentráty mléka a je vhodné tento fakt brát v úvahu i při konzumaci.

Zmiňována je opatrnost až nevhodnost u malých dětí.

Tvarohu by se měli vyvarovat lidé trpící alergií na cukr laktózu a pacienti s onemocněními ledvin (selhávání ledvin).

 

 

Sezamová semínka
Zelí hlávkové, čínské
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Konopná semínka
Řasy

Dělení tvarohů

  • podle konzistence
    • tvarohy tvrdé (sráží se kyselinou mléčnou)
    • tvarohy měkké (sráží se pomocí enzymů a mikroorganismů)
  • podle obsahu tuků
    • odtučněné
    • nízkotučné
    • polotučné
    • tučné

Potraviny s obsahem tvarohu

Tvaroh

Sdílení

Syrovátka
Sádlo, lůj
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Kakao
Dýňová semínka