459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Křen

Popis

Křen selský je vytrvalá rostlina z čeledi brukvovitých. Je to velmi nenáročná zelenina, a proto jí můžeme velmi často potkat podél cest a na loukách, kde roste planě. Z hlediska léčivých účinků křenu je nejcennější kořen, který je silně aromatický, protože obsahuje množství silic. Tyto látky jsou velmi prchavé, proto je důležité kořen strouhat přímo před použitím, jinak se silice vypaří do vzduchu a účinek křenu se sníží.

Křen

Obsahové látky

 

 

Makadamové ořechy
Žvýkačky
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Chipsy, brambůrky, tyčinky
Pomazánky

Využití, indikace

Látky obsažené v křenu působí antisepticky, antimikrobiálně, antioxidačně. Přímo v rostlině jsou ale uložené v neúčinné formě a pro jejich aktivaci je zapotřebí enzymatická přeměna. Proto se křen musí před použitím rozrušit a je jedno, jestli krájením nebo strouháním. Pokud k antiseptickým účinkům přičteme ještě vysoký obsah vitaminu C, máme ideální potravinu pro posílení imunity a boj se sezonními nemocemi jako je nachlazení.

Křen působí mírně diureticky (podporuje tvorbu moči) a pomáhá tak čistit organismus. Jeho štiplavá chuť podporuje trávení (karminativa).

Zevně můžeme křen použít ve formě křenových placek (směs strouhaného křenu s moukou a olejem), které pokládáme na místa revmatická, oteklá nebo na bodnutí, štípnutí hmyzem.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Nevýhodou časté konzumace brukvovité zeleniny je obsah tzv. strumigenů, které mohou způsobovat nedostatek jódu, a tím znemožňují jeho využití štítnou žlázou až snížená funkce štítné žlázy.

Zmiňována je opatrnost až nevhodnost u malých dětí.

Křen

Sdílení

Kiwi
Hrách, hrášek
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Angrešt
Rybíz červený, černý