Meloun
Popis
Meloun je zelenina z čeledi tykvovitých. Často se vedou spory o to, zda je ovocem nebo zeleninou. Pěstujeme ji pro její obrovské plody, bobule. Ty jsou tvořeny z velké části (až 95%) vodou, takže jsou významným zdrojem tekutin a v létě velmi osvěží. Jedlá jsou i semena melounu, která se konzumují opražená a mají diuretické (močopudné) účinky.
Podobnou plodinou je Jakon.
Druhy melounu
- vodní – červená dužina, zelená slupka
- cukrový (žlutý) – žlutá až oranžová dužina, žlutá hladká slupka
- gallia – oranžová dužina, tuhá žlutá popraskaná slupka
- kantalup – oranžová dužina, zelená popraskaná slupka

Obsahové látky
- voda
- sacharidy, cukry
- vitaminy C, kys. listová
- minerál draslík
- vláknina
Využití, indikace
Meloun má významné diuretické účinky (podporuje tvorbu moči) a pomáhá tak proti vzniku ledvinových kamenů a při problémech s ledvinami jako je jejich zánět nebo selhání.
Vysoký obsah vody v melounu můžeme využít k doplnění tekutin při dehydrataci.
Vláknina a voda v melounu působí mírně projímavě, proto je vhodné ho konzumovat při zácpě (laxativa).
