459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Meloun

Popis

Meloun je zelenina z čeledi tykvovitých. Často se vedou spory o to, zda je ovocem nebo zeleninou. Pěstujeme ji pro její obrovské plody, bobule. Ty jsou tvořeny z velké části (až 95%) vodou, takže jsou významným zdrojem tekutin a v létě velmi osvěží. Jedlá jsou i semena melounu, která se konzumují opražená a mají diuretické (močopudné) účinky.
Podobnou plodinou je Jakon.

Druhy melounu

  • vodní – červená dužina, zelená slupka
  • cukrový (žlutý) – žlutá až oranžová dužina, žlutá hladká slupka
  • gallia – oranžová dužina, tuhá žlutá popraskaná slupka
  • kantalup – oranžová dužina, zelená popraskaná slupka
Meloun

Obsahové látky

 

 

Bujóny, Maggi
Piniové ořechy
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Kustovnice, Goji
Jáhly, Proso

Využití, indikace

Meloun má významné diuretické účinky (podporuje tvorbu moči) a pomáhá tak proti vzniku ledvinových kamenů a při problémech s ledvinami jako je jejich zánět nebo selhání.

Vysoký obsah vody v melounu můžeme využít k doplnění tekutin při dehydrataci.

Vláknina a voda v melounu působí mírně projímavě, proto je vhodné ho konzumovat při zácpě (laxativa).

Meloun

Sdílení

Zaváření, zavařování
Tvaroh
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Chia semínka
Konopná semínka