459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Meloun

Popis

Meloun je zelenina z čeledi tykvovitých. Často se vedou spory o to, zda je ovocem nebo zeleninou. Pěstujeme ji pro její obrovské plody, bobule. Ty jsou tvořeny z velké části (až 95%) vodou, takže jsou významným zdrojem tekutin a v létě velmi osvěží. Jedlá jsou i semena melounu, která se konzumují opražená a mají diuretické (močopudné) účinky.
Podobnou plodinou je Jakon.

Druhy melounu

  • vodní – červená dužina, zelená slupka
  • cukrový (žlutý) – žlutá až oranžová dužina, žlutá hladká slupka
  • gallia – oranžová dužina, tuhá žlutá popraskaná slupka
  • kantalup – oranžová dužina, zelená popraskaná slupka
Meloun

Obsahové látky

 

 

Zelenina
Rýže
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Margaríny, ztužené tuky
Salát

Využití, indikace

Meloun má významné diuretické účinky (podporuje tvorbu moči) a pomáhá tak proti vzniku ledvinových kamenů a při problémech s ledvinami jako je jejich zánět nebo selhání.

Vysoký obsah vody v melounu můžeme využít k doplnění tekutin při dehydrataci.

Vláknina a voda v melounu působí mírně projímavě, proto je vhodné ho konzumovat při zácpě (laxativa).

Meloun

Sdílení

Bujóny, Maggi
Panenské, za studena lisované oleje
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Vaření
Džemy, marmelády, pyré