120 terapeutů, 75 měst, 110 technik, 450 popsaných nemocí, 400 článků potravin a bylin

Celer

Popis

Celer je kořenová zelenina pěstovaná pro své bulvy (podzemní část) a listy. Znali ho už staří Egypťané a lze jej užívat i jako léčivou rostlinu. Sice není z hlediska živin nijak výjimečný, ale jeho ostatní aktivní látky (např. éterický olej, který mu dodává i jedinečnou chuť) ho činí prospěšným při mnoha obtížích. Můžeme celer přidávat syrový do salátů, konzumovat vařený nebo si z něj připravit šťávu.

Celer

Obsahové látky

Brusinky
Pórek
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Kešu ořechy
Sůl

Využití, indikace

Éterické oleje mají schopnost rozšiřovat cévy, čímž zvyšují průtok krve orgány a vylučování moči. Pomáhají tedy proti otokům a močovým kamenům. Rozšíření cév způsobí pokles krevního tlaku, a proto je celer i navzdory relativně vysokému obsahu sodíku vhodný pro pacienty trpící vysokým krevním tlakem.

Díky obsahu alkalizujících látek lze celer doporučit při léčbě metabolické acidózy (překyselení), artrózy, dny.

Celer obsahuje látky psoraleny (přírodní látka, která umí pohlcovat světlo), které působí příznivě při onemocnění psoriázou (lupénkou).

V lidovém léčitelství je zmiňován mírný afrodiziakální účinek.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Vzhledem k častému užívání této potraviny ve stravě je zaznamenána ojedinělá nesnášenlivosti této potraviny (byliny) pro svůj obsah silic.

Mnohdy způsobuje nadýmání kojenců.

Celer

Sdílení

Rukola
Špenát
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Kuře, kuřecí maso
Mandle