459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Pažitka, šnytlík

Popis

Pažitka, lidově zvaná šnytlík, je zelenina příbuzná česneku. Stejně jako on obsahuje velké množství vitaminů a aromatické silice s obsahem síry. Používá se spíše k dochucování pokrmů. Měli bychom ji zásadně používat čerstvou, protože usušením se vytratí většina důležitých obsahových látek (silice jsou totiž prchavé). Není to však velký problém, poněvadž si ji můžeme pohodlně vypěstovat i doma za oknem v květináči.

Pažitka, šnytlík

Obsahové látky

 

 

Lněná semínka
Ječmen
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Zaváření, zavařování
Mlezivo, Kolostrum

Využití, indikace

Zlepšuje průtok krve v celém těle, protože její éterické obsahové látky způsobují rozšíření krevních cév (vazodilatancia). Tím dochází i k mírnému poklesu krevního tlaku, takže je vhodná pro pacienty s hypertenzí.

Silice také podporují trávení, působí dezinfekčně, antimikrobiálně, proti nechutenství, nadýmání a povzbuzuje chuť k jídlu.

Přiměřené množství zeleniny (ideálně syrové ke každému pokrmu) působí proti překyselení organizmu.

Pažitka, šnytlík

Sdílení

Pomazánkové máslo, krém
Kustovnice, Goji
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Klíčení
Oleje, tuky