Pažitka, šnytlík
Popis
Pažitka, lidově zvaná šnytlík, je zelenina příbuzná česneku. Stejně jako on obsahuje velké množství vitaminů a aromatické silice s obsahem síry. Používá se spíše k dochucování pokrmů. Měli bychom ji zásadně používat čerstvou, protože usušením se vytratí většina důležitých obsahových látek (silice jsou totiž prchavé). Není to však velký problém, poněvadž si ji můžeme pohodlně vypěstovat i doma za oknem v květináči.

Obsahové látky
- voda
- vitaminy C, kys. listová
- minerální látky draslík, síra
- vláknina
- flavonoidy (přírodní antioxidanty)
Využití, indikace
Zlepšuje průtok krve v celém těle, protože její éterické obsahové látky způsobují rozšíření krevních cév (vazodilatancia). Tím dochází i k mírnému poklesu krevního tlaku, takže je vhodná pro pacienty s hypertenzí.
Silice také podporují trávení, působí dezinfekčně, antimikrobiálně, proti nechutenství, nadýmání a povzbuzuje chuť k jídlu.
Přiměřené množství zeleniny (ideálně syrové ke každému pokrmu) působí proti překyselení organizmu.
