Cibule
Popis
Částí cibule, pro kterou ji vlastně pěstujeme, je rozšířený stonek, nikoliv kořeny této zeleniny. Cibule není nijak bohatá na živiny, avšak obsahuje mnoho éterických látek, jež z ní dělají nepostradatelnou potraviny pro ochucování každodenních pokrmů a starají se i o léčivé účinky cibule. Stejně jako v česneku, pórku, je i v cibuli přítomna látka allicin, která působí antibakteriálně a může se uplatnit jako pomocná léčba při nachlazení, oslabené imunitě.
Patří mezi potraviny nevhodné k mražení.

Obsahové látky
- voda
- vitaminy C, kys. listová
- minerální látky draslík, síra
- vláknina
- flavonoidy (přírodní antioxidanty)
Využití, indikace
Sirné éterické látky z cibule se dobře vstřebávají ze žaludku do krevního oběhu a odtud se dostávají do plic, kde působí mukolyticky (rozpouštějí hlen) a expektoračně (usnadňují vykašlávání). Jedna z těchto látek, thiosulfinát, působí i na dýchací centrum v mozku, čímž stimuluje rozšiřování průdušek (bronchodilatancia), působí proti nachlazení. Lze tedy připravovat cibulové obklady, či sirupy s medem ze syrové nastrouhané cibule.
Cibule pomáhá snižovat hladinu triglyceridů (tuků) v krvi, je vhodná při dyslipidémii. Zvyšuje také množství vylučované moči (diuretika), a tím urychluje vyplavování odpadních látek z těla. To může pomoci pacientům se záněty močových cest, močového měchýře, ledvin, nebo s močovými kameny.
Pravidelná konzumace cibule může sloužit jako prevence rakoviny žaludku, protože cibule umí neutralizovat potencionální karcinogeny (rakovinotvorné látky), má tedy protinádorový učinek.
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
Nevhodná je konzumace u malých dětí (zvyk na výraznou chuť a odmítání méně ochucených pokrmů). Může způsobovat nadýmání kojenců.
