120 terapeutů, 75 měst, 110 technik, 450 popsaných nemocí, 400 článků potravin a bylin

Cibule

Popis

Částí cibule, pro kterou ji vlastně pěstujeme, je rozšířený stonek, nikoliv kořeny této zeleniny. Cibule není nijak bohatá na živiny, avšak obsahuje mnoho éterických látek, jež z ní dělají nepostradatelnou potraviny pro ochucování každodenních pokrmů a starají se i o léčivé účinky cibule. Stejně jako v česneku, pórku, je i v cibuli přítomna látka allicin, která působí antibakteriálně a může se uplatnit jako pomocná léčba při nachlazení, oslabené imunitě.

Patří mezi potraviny nevhodné k mražení.

Cibule

Obsahové látky

Luštěniny
Rýže
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Maso
Mandle

Využití, indikace

Sirné éterické látky z cibule se dobře vstřebávají ze žaludku do krevního oběhu a odtud se dostávají do plic, kde působí mukolyticky (rozpouštějí hlen) a expektoračně (usnadňují vykašlávání). Jedna z těchto látek, thiosulfinát, působí i na dýchací centrum v mozku, čímž stimuluje rozšiřování průdušek (bronchodilatancia), působí proti nachlazení. Lze tedy připravovat cibulové obklady, či sirupy s medem ze syrové nastrouhané cibule.

Cibule pomáhá snižovat hladinu triglyceridů (tuků) v krvi, je vhodná při dyslipidémii. Zvyšuje také množství vylučované moči (diuretika), a tím urychluje vyplavování odpadních látek z těla. To může pomoci pacientům se záněty močových cest, močového měchýře, ledvin, nebo s močovými kameny.

Pravidelná konzumace cibule může sloužit jako prevence rakoviny žaludku, protože cibule umí neutralizovat potencionální karcinogeny (rakovinotvorné látky), má tedy protinádorový učinek.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Nevhodná je konzumace u malých dětí (zvyk na výraznou chuť a odmítání méně ochucených pokrmů). Může způsobovat nadýmání kojenců.

Cibule

Sdílení

Skopové maso
Lilek
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Okurka
Houby