Salát
Popis
Jako salát nazýváme listy zeleniny lociky seté. Patří mezi nejstarší pěstovanou zelenou listovou zeleninu, znali ho už ve starém Egyptě. Obsahuje velké množství vitaminů a minerálů, ale téměř žádné energeticky hodnotné látky, proto patří z hlediska zdravé výživy mezi favority. Hlávkový salát patří spíše mezi sezonní zeleninu a na trhu se objevuje především na jaře a v létě, římský a ledový salát najdeme na pultech většinou po celý rok. Největší rozdíly z hlediska obsahu zaznamenáváme mezi druhy zelenými a čevenolistými. Salát zelený v sobě má více hořčíku, ten červený zase antioxidační látky karotenu. Konzumujeme ho zásadně čerstvý.
Patří mezi potraviny nevhodné k mražení.
Druhy salátu
- hlávkový – je buď zelený, nebo červenolistý
- ledový – je křehčí než hlávkový salát
- římský- má tužší listy, podobá se čínskému zelí

Využití, indikace
Salát má díky obsahu vitaminů B (především kyselina listová) posilující účinek na nervovou soustavu, hodí se tedy proti depresi, nervozitě, nespavosti, úzkosti nebo anémií (chudokrevností).
Obsahuje vlákninu, která podporuje funkci střev a působí tak preventivně proti vzniku zácpy (laxativa).
Pro svou velmi nízkou energetickou hodnotu se salát hodí při léčbě obezity a nadváhy. Obsahuje jen zanedbatelné množství cukrů, a proto ho můžou konzumovat i diabetici v neomezeném množství.
Přiměřené množství zeleniny (ideálně syrové ke každému pokrmu) působí proti překyselení organizmu.
