120 terapeutů, 75 měst, 110 technik, 450 popsaných nemocí, 400 článků potravin a bylin

Jarní cibulka

Popis

Jarní cibulka je vlastně jen brzy sklizená cibule. Obsahuje tedy všechny blahodárné látky jako její starší sestra, ale je pro mnoho lidí daleko lépe stravitelná. Nakupovat bychom ji měli v sezóně, kdy se jedná opravdu o jarní produkt, a to od dubna do konce června. V této době ideálně zastoupí skladovanou cibuli, která přes zimu mohla ztratit část svých obsahových látek. Nejlepší je konzumovat tuto zeleninu syrovou, protože tak neztratí nic ze svého obsahu.

Jarní cibulka

Obsahové látky

Rybíz červený, černý
Cuketa
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Sůl
Telecí maso

Využití, indikace

Sirné éterické látky z cibule se dobře vstřebávají ze žaludku do krevního oběhu a odtud se dostávají do plic, kde působí mukolyticky (rozpouštějí hlen) a expektoračně (usnadňují vykašlávání). Jedna z těchto látek, thiosulfinát, působí i na dýchací centrum v mozku, čímž stimuluje rozšiřování průdušek (bronchodilatancia).

Cibule pomáhá snižovat hladinu triglyceridů (tuků) v krvi, je vhodná při vysokém cholesterolu. Zvyšuje také množství vylučované moči (diuretika), a tím urychluji vyplavování odpadních látek z těla. To může pomoci pacientům se záněty močových cest, močového měchýře, ledvin, nebo s močovými kameny.

Pravidelná konzumace cibule může sloužit jako prevence rakoviny žaludku, protože cibule umí neutralizovat potencionální karcinogeny (rakovinotvorné látky, protinádorový učinek) v potravě.

Antibakteriální látka allicin pomáhá potlačit některá infekční onemocnění, například nachlazení a záněty (nemoci) dýchací soustavy.

Jarní cibulka

Sdílení

Maso
Chia semínka
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Mražení
Třešně