459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Jarní cibulka

Popis

Jarní cibulka je vlastně jen brzy sklizená cibule. Obsahuje tedy všechny blahodárné látky jako její starší sestra, ale je pro mnoho lidí daleko lépe stravitelná. Nakupovat bychom ji měli v sezóně, kdy se jedná opravdu o jarní produkt, a to od dubna do konce června. V této době ideálně zastoupí skladovanou cibuli, která přes zimu mohla ztratit část svých obsahových látek. Nejlepší je konzumovat tuto zeleninu syrovou, protože tak neztratí nic ze svého obsahu.

Jarní cibulka

Obsahové látky

 

 

Rybíz červený, černý
Omáčky, dresingy, dressingy
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Amarant, Laskavec
Dýně, tykev

Využití, indikace

Sirné éterické látky z cibule se dobře vstřebávají ze žaludku do krevního oběhu a odtud se dostávají do plic, kde působí mukolyticky (rozpouštějí hlen) a expektoračně (usnadňují vykašlávání). Jedna z těchto látek, thiosulfinát, působí i na dýchací centrum v mozku, čímž stimuluje rozšiřování průdušek (bronchodilatancia).

Cibule pomáhá snižovat hladinu triglyceridů (tuků) v krvi, je vhodná při vysokém cholesterolu. Zvyšuje také množství vylučované moči (diuretika), a tím urychluji vyplavování odpadních látek z těla. To může pomoci pacientům se záněty močových cest, močového měchýře, ledvin, nebo s močovými kameny.

Pravidelná konzumace cibule může sloužit jako prevence rakoviny žaludku, protože cibule umí neutralizovat potencionální karcinogeny (rakovinotvorné látky, protinádorový učinek) v potravě.

Antibakteriální látka allicin pomáhá potlačit některá infekční onemocnění, například nachlazení a záněty (nemoci) dýchací soustavy.

Jarní cibulka

Sdílení

Žito
Šlehačka
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Špenát
Džemy, marmelády, pyré