Jarní cibulka
Popis
Jarní cibulka je vlastně jen brzy sklizená cibule. Obsahuje tedy všechny blahodárné látky jako její starší sestra, ale je pro mnoho lidí daleko lépe stravitelná. Nakupovat bychom ji měli v sezóně, kdy se jedná opravdu o jarní produkt, a to od dubna do konce června. V této době ideálně zastoupí skladovanou cibuli, která přes zimu mohla ztratit část svých obsahových látek. Nejlepší je konzumovat tuto zeleninu syrovou, protože tak neztratí nic ze svého obsahu.

Obsahové látky
- voda
- vitaminy C, kys. listová
- minerální látky draslík, síra
- vláknina
- flavonoidy (přírodní antioxidanty)
- allicin (antibakteriálně působící látka)
Využití, indikace
Sirné éterické látky z cibule se dobře vstřebávají ze žaludku do krevního oběhu a odtud se dostávají do plic, kde působí mukolyticky (rozpouštějí hlen) a expektoračně (usnadňují vykašlávání). Jedna z těchto látek, thiosulfinát, působí i na dýchací centrum v mozku, čímž stimuluje rozšiřování průdušek (bronchodilatancia).
Cibule pomáhá snižovat hladinu triglyceridů (tuků) v krvi, je vhodná při vysokém cholesterolu. Zvyšuje také množství vylučované moči (diuretika), a tím urychluji vyplavování odpadních látek z těla. To může pomoci pacientům se záněty močových cest, močového měchýře, ledvin, nebo s močovými kameny.
Pravidelná konzumace cibule může sloužit jako prevence rakoviny žaludku, protože cibule umí neutralizovat potencionální karcinogeny (rakovinotvorné látky, protinádorový učinek) v potravě.
Antibakteriální látka allicin pomáhá potlačit některá infekční onemocnění, například nachlazení a záněty (nemoci) dýchací soustavy.
