459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Špenát

Popis

Špenát je jednoletá zelenina z čeledi laskavcovitých pěstovaná pro svoje listy. Tato zelenina přišla do Evropy z Blízkého Východu asi v 15. století. Nejvíce ho asi proslavil dětský seriál o Pepkovi Námořníkovi, který se ale zakládá na pravdivých skutečnostech. Špenát je opravdu vynikajícím zdrojem železa a navíc obsahuje rostlinné hormony, jež podporují růst svalů. V kuchyni má mnohostranné použití, můžeme z něj připravit polévku, salát, přílohu nebo pomazánku. Nejčastěji ho jíme vařený.

Špenát

Obsahové látky

Makadamové ořechy
Grilování
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Slunečnicová semínka
Lilek

Využití, indikace

Proteiny ve špenátu brání vstřebávání cholesterolu, takže pomáhají snižovat jeho hladinu v krvi.

Díky vysokému obsahu železa působí špenát příznivě na tvorbu červených krvinek, můžeme ho tedy doporučit všem, kdo trpí anémií (chudokrevností).

Jeho obsahové látky (lutein, zeaxanthin) působí blahodárně při zhoršení zraku, poruchách sítnice. Navíc mají antioxidační účinky.

Obsah kyseliny listové z něj dělá potravinu ideální pro těhotné. Doporučuje se i lidem s vysokou fyzickou zátěží (sportovci, těžce fyzicky pracující), protože v něm najdeme ideální poměr vitaminů a minerálů.

Přiměřené množství zeleniny (ideálně syrové ke každému pokrmu) působí proti překyselení organizmu.

Špenát

Sdílení

Kvašení, fermentace
Fenykl
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Mrkev, karotka
Panenské, za studena lisované oleje