Smetana
Mléčné tuky jménem smetana
Smetana je nejtučnější část mléka. Získává se z něho především odstřeďováním. Musí v ní být minimálně 10% tuků, pokud jich obsahuje 30% a více, nazýváme ji smetana ke šlehání, protože z ní můžeme připravit šlehačku, dresingy a zálivky, zmrzlinu. Speciálním druhem je zakysaná smetana, která vzniká působením bakterií mléčného kvašení na normální smetanu. Je v ní snížen obsah cukru laktózy, ale množství tuků zůstává nezměněné.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
Základem smetany je mléko (mléčné výrobky), takže i její tuky jsou mléčného původu, tedy nasycené. Jejich nadměrná konzumace je známým původcem mnoha onemocnění (nadváha, ateroskleróza, vysoký krevní tlak apod.), proto bychom měli smetanu konzumovat pouze v menším množství. Konzumace a především nadměrná konzumace způsobuje překyselení organizmu.
Zmiňována je opatrnost až nevhodnost u malých dětí.
