459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Smetana

Mléčné tuky jménem smetana

Smetana je nejtučnější část mléka. Získává se z něho především odstřeďováním. Musí v ní být minimálně 10% tuků, pokud jich obsahuje 30% a více, nazýváme ji smetana ke šlehání, protože z ní můžeme připravit šlehačku, dresingy a zálivky, zmrzlinu. Speciálním druhem je zakysaná smetana, která vzniká působením bakterií mléčného kvašení na normální smetanu. Je v ní snížen obsah cukru laktózy, ale množství tuků zůstává nezměněné.

Smetana

 

 

Kachna
Zaváření, zavařování
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Vaření
Med a další včelí produkty

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Základem smetany je mléko (mléčné výrobky), takže i její tuky jsou mléčného původu, tedy nasycené. Jejich nadměrná konzumace je známým původcem mnoha onemocnění (nadváha, ateroskleróza, vysoký krevní tlak apod.), proto bychom měli smetanu konzumovat pouze v menším množství. Konzumace a především nadměrná konzumace způsobuje překyselení organizmu.

Zmiňována je opatrnost až nevhodnost u malých dětí.

Smetana

Sdílení

Mouka
Žito
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Potraviny, jídlo
Sezamová semínka