459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Smetana

Mléčné tuky jménem smetana

Smetana je nejtučnější část mléka. Získává se z něho především odstřeďováním. Musí v ní být minimálně 10% tuků, pokud jich obsahuje 30% a více, nazýváme ji smetana ke šlehání, protože z ní můžeme připravit šlehačku, dresingy a zálivky, zmrzlinu. Speciálním druhem je zakysaná smetana, která vzniká působením bakterií mléčného kvašení na normální smetanu. Je v ní snížen obsah cukru laktózy, ale množství tuků zůstává nezměněné.

Smetana
Kachna
Rukola
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Kefír, zákys, acidofilní mléko
Ředkev

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Základem smetany je mléko (mléčné výrobky), takže i její tuky jsou mléčného původu, tedy nasycené. Jejich nadměrná konzumace je známým původcem mnoha onemocnění (nadváha, ateroskleróza, vysoký krevní tlak apod.), proto bychom měli smetanu konzumovat pouze v menším množství. Konzumace a především nadměrná konzumace způsobuje překyselení organizmu.

Zmiňována je opatrnost až nevhodnost u malých dětí.

Smetana

Sdílení

Vločky, Cereálie, Müsli
Sója
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Pomazánky
Uzeniny