Šlehačka
Druhy šlehačky
Původně byla jako šlehačka označována pouze hmota vzniklá ušleháním smetany (mléčné výrobky) ke šlehání. Dnes tomu tak bohužel už není, protože název šlehačka není nijak zákonem definován, a tak si mohou výrobci jako šlehačku pojmenovat téměř vše. Rozlišujeme dva hlavní druhy šlehaček, a to tekutou (smetanu ke šlehání), kterou si musíme doma sami ušlehat, a šlehačku (ve spreji).
Sprejové šlehačky
Sprejové šlehačky mají jednu nevýhodu, na první pohled nepoznáme, zda jde o šlehačku s obsahem smetany nebo o tu se ztuženými rostlinnými tuky. Ty bývají mnohdy nepřirozeně nasycovány, při čemž vznikají zdraví škodlivé trans mastné kyseliny.

Kupovat šlehačku?
Pokud tedy chceme koupit šlehačku, měli bychom věnovat pozornost jejímu výběru a zvolit tu, která obsahuje smetanu. Stejně bychom to ale s konzumací šlehačky neměli přehánět, protože obsahuje množství nasycených tuků, které jsou známými původci mnoha onemocnění (nadváha, ateroskleróza, vysoký krevní tlak apod.). Konzumace a především nadměrná konzumace způsobuje překyselení organizmu.
Druhy šlehačky
- tekutá ke šlehání
- ve spreji
- s obsahem smetany
- bez obsahu smetany (obsahuje rostlinné tuky)
