459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Šlehačka

Druhy šlehačky

Původně byla jako šlehačka označována pouze hmota vzniklá ušleháním smetany (mléčné výrobky) ke šlehání. Dnes tomu tak bohužel už není, protože název šlehačka není nijak zákonem definován, a tak si mohou výrobci jako šlehačku pojmenovat téměř vše. Rozlišujeme dva hlavní druhy šlehaček, a to tekutou (smetanu ke šlehání), kterou si musíme doma sami ušlehat, a šlehačku (ve spreji).

Sprejové šlehačky

Sprejové šlehačky mají jednu nevýhodu, na první pohled nepoznáme, zda jde o šlehačku s obsahem smetany nebo o tu se ztuženými rostlinnými tuky. Ty bývají mnohdy nepřirozeně nasycovány, při čemž vznikají zdraví škodlivé trans mastné kyseliny.

Šlehačka

Kupovat šlehačku?

Pokud tedy chceme koupit šlehačku, měli bychom věnovat pozornost jejímu výběru a zvolit tu, která obsahuje smetanu. Stejně bychom to ale s konzumací šlehačky neměli přehánět, protože obsahuje množství nasycených tuků, které jsou známými původci mnoha onemocnění (nadváha, ateroskleróza, vysoký krevní tlak apod.). Konzumace a především nadměrná konzumace způsobuje překyselení organizmu.

 

 

Smetana
Angrešt
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Česnek
Telecí maso

Druhy šlehačky

  • tekutá ke šlehání
  • ve spreji
    • s obsahem smetany
    • bez obsahu smetany (obsahuje rostlinné tuky)
Šlehačka

Sdílení

Maso
Křen
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Ředkev
Ryby