459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Pomazánkové máslo, krém

Pomazánkové máslo, nebo krém

Pomazánkové máslo (mléčné výrobky) se již dnes nesmí jmenovat máslo, je tedy prodáváno pod názvem tradiční pomazánkové, pomazánkový krém a podobně.

Pomazánkové máslo, krém

Obsahové látky

Jeho hlavní složkou je zakysaná smetana, které se během výroby obohatí o sušené mléko, škroby, sůl a bakteriální kultury. Ve výsledku musí podle zákona obsahovat alespoň 31% mléčného tuku a 42% sušiny.

Je pomazánkové zdravé

Je zdravější variantou než máslo normální, protože to musí obsahovat minimálně 80% tuků, což je asi 2,5x tolik, než kolik najdeme v pomazánkovém másle. Avšak i tuky v pomazánkovém másle jsou živočišného původu, tedy většinou nasycené. Jejich nadměrná konzumace je známým původcem mnoha onemocnění (nadváha, ateroskleróza, vysoký krevní tlak apod.).

Med a další včelí produkty
Rukola
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Rafinované oleje
Fenykl

Kulinářské využití

  • mnohdy hlavní část pokrmu (pečivo a pomazánkový krém)
  • pomazánky
Pomazánkové máslo, krém

Sdílení

Pochoutkové saláty
Syrová strava, raw food
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Ocet
Chřest