Pomazánkové máslo, krém
Pomazánkové máslo, nebo krém
Pomazánkové máslo (mléčné výrobky) se již dnes nesmí jmenovat máslo, je tedy prodáváno pod názvem tradiční pomazánkové, pomazánkový krém a podobně.

Obsahové látky
Jeho hlavní složkou je zakysaná smetana, které se během výroby obohatí o sušené mléko, škroby, sůl a bakteriální kultury. Ve výsledku musí podle zákona obsahovat alespoň 31% mléčného tuku a 42% sušiny.
Je pomazánkové zdravé
Je zdravější variantou než máslo normální, protože to musí obsahovat minimálně 80% tuků, což je asi 2,5x tolik, než kolik najdeme v pomazánkovém másle. Avšak i tuky v pomazánkovém másle jsou živočišného původu, tedy většinou nasycené. Jejich nadměrná konzumace je známým původcem mnoha onemocnění (nadváha, ateroskleróza, vysoký krevní tlak apod.).
Kulinářské využití
- mnohdy hlavní část pokrmu (pečivo a pomazánkový krém)
- pomazánky
