459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Pomazánkové máslo, krém

Pomazánkové máslo, nebo krém

Pomazánkové máslo (mléčné výrobky) se již dnes nesmí jmenovat máslo, je tedy prodáváno pod názvem tradiční pomazánkové, pomazánkový krém a podobně.

Pomazánkové máslo, krém

Obsahové látky

Jeho hlavní složkou je zakysaná smetana, které se během výroby obohatí o sušené mléko, škroby, sůl a bakteriální kultury. Ve výsledku musí podle zákona obsahovat alespoň 31% mléčného tuku a 42% sušiny.

Je pomazánkové zdravé

Je zdravější variantou než máslo normální, protože to musí obsahovat minimálně 80% tuků, což je asi 2,5x tolik, než kolik najdeme v pomazánkovém másle. Avšak i tuky v pomazánkovém másle jsou živočišného původu, tedy většinou nasycené. Jejich nadměrná konzumace je známým původcem mnoha onemocnění (nadváha, ateroskleróza, vysoký krevní tlak apod.).

 

 

Nápoje
Cizrna, římský hrách
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Chipsy, brambůrky, tyčinky
Angrešt

Kulinářské využití

  • mnohdy hlavní část pokrmu (pečivo a pomazánkový krém)
  • pomazánky
Pomazánkové máslo, krém

Sdílení

Pomazánky
Zaváření, zavařování
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Pažitka, šnytlík
Trvanlivé pečivo, Pufované výrobky