Syrovátka
Popis
Syrovátka byla v minulosti pouze odpadním produktem výroby sýrů a tvarohu. Pak však byla objevena její výživová hodnota a blahodárné účinky a dnes stále získává na popularitě.

Obsahové látky
Vzniká úplným vysrážením bílkoviny kaseinu z mléka a jejím oddělením. Je to žlutozelená tekutina bohatá na vitaminy skupiny B (B1, B2, B6, B12) a minerální látky (hořčík, fosfor, vápník). Většinou se prodává sušená a zalitím se z ní připravují nápoje. Díky obsahu vitaminů B působí syrovátka proti onemocněním kůže. Bílkoviny v ní obsažené navozují pocit sytosti, což můžeme využít při redukci obezity nebo nadváhy, navíc působí pozitivně na trávení (nadýmání, potíže s trávením a nechutenství).
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
Kvůli obsahu laktózy je syrovátka nevhodná pro pacienty trpící alergií na tento cukr. Chybí v ní totiž enzym, který laktózu rozkládá, což způsobuje nepříjemné trávicí obtíže a průjmy. Tito pacienti by se konzumaci syrovátky měli úplně vyvarovat.
