459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Syrovátka

Popis

Syrovátka byla v minulosti pouze odpadním produktem výroby sýrů a tvarohu. Pak však byla objevena její výživová hodnota a blahodárné účinky a dnes stále získává na popularitě.

Syrovátka

Obsahové látky

Vzniká úplným vysrážením bílkoviny kaseinu z mléka a jejím oddělením. Je to žlutozelená tekutina bohatá na vitaminy skupiny B (B1, B2, B6, B12) a minerální látky (hořčík, fosfor, vápník). Většinou se prodává sušená a zalitím se z ní připravují nápoje. Díky obsahu vitaminů B působí syrovátka proti onemocněním kůže. Bílkoviny v ní obsažené navozují pocit sytosti, což můžeme využít při redukci obezity nebo nadváhy, navíc působí pozitivně na trávení (nadýmání, potíže s trávením a nechutenství).

 

 

Mák
Žvýkačky
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Kachna
Brusinky

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Kvůli obsahu laktózy je syrovátka nevhodná pro pacienty trpící alergií na tento cukr. Chybí v ní totiž enzym, který laktózu rozkládá, což způsobuje nepříjemné trávicí obtíže a průjmy. Tito pacienti by se konzumaci syrovátky měli úplně vyvarovat.

Syrovátka

Sdílení

Nektarinky
Jedlé kaštany
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Broskve
Okurka