Med a další včelí produkty
Popis
Med, mateři kašička, pyl, propolis.
Včely jsou drobným hmyzem, který je už celá staletí chován pro svou schopnost přeměňovat sladké šťávy na med. Kromě toho produkují včelstva ještě mnoho dalších látek a surovin (propolis, mateří kašička, vosk), které můžeme my lidé použít, a to nejen ke konzumaci, ale i pro prevenci a léčbu různých zdravotních potíží.
Med
Med je hustá, sladká a lepkavá kapalina. Barvu může mít různou, od žluté po tmavě hnědou. Jeho hlavními producenti jsou včely, ale umí ho vyrobit i jiný hmyz (např. vosy). Vzniká přetvořením a zahuštěním sladkých šťáv, především nektaru z květů nebo výměšků hmyzu (tzv. medovice). Med z květního nektaru je většinou světlý, med z medovice (nazývaný také lesní med) je tmavý.
Obsahové látky
- sacharidy, cukry (až 80%)
- enzymy
- vitaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, H, B12, E, D (množství se různí dle druhu medu)
- minerální látky sodík, draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor
Díky obsahu cukrů slouží med jako sladidlo přírodního původu. Je vhodný ke slazení nápojů, pokrmů, do pečení nebo třeba samotný namazaný na pečivo (sladké, či slané).
Při našich kulinářských úpravách bychom měli dát medu přednost před cukrem (korigencium), nebo vyzkoušet sladkou stévii, nebo Panelu.
Má antibakteriální účinky, mikroorganismy v něm totiž nejsou schopny přežít. Bakterie obsahují oproti medu více vody, tu z nich med „vysaje“, a tím jsou zničeny. Navíc má med typicky kyselé pH, což bakteriím také nesvědčí. Med proto můžeme použít ke krytí ran nebo na potlačení zánětu nosohltanu a průdušek.
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
Nevhodná je konzumace u malých dětí (zvyk na výraznou chuť a odmítání méně ochucených pokrmů).
Potraviny s obsahem medu
Mateří kašička
Mateří kašička je produkována včelami dělnicemi především jako krmení pro matku včelstva. Ta je v úlu jenom jedna a v sezóně klade tolik vajíček, kolik sama váží, proto musí být její strava velmi kvalitní. Mateří kašička je poměrně vzácná a drahá surovina, protože ji včely produkují pouze v omezeném množství. Její složení je unikátní, čerstvá obsahuje 65-70% vody, v sušině najdeme přibližně 40% cukrů, 10% tuků, 30-45% bílkovin, 1-2% minerálů a vitaminů a mnohé enzymy.
Má mnoho blahodárných účinků na naše zdraví, její konzumace se doporučuje při psychických problémech, poruchách nervové soustavy (porucha nervů), snížené imunitě, nedostatečné laktaci (laktagoga) nebo po infarktech myokardu. Kromě toho je součástí kosmetických přípravků, ve kterých působí proti stárnutí pleti (anti-aging), i na hojení ran.
Pomoci může s nádorovými onemocněními. Dále u lidí, kteří mají alergii na včelí produkty nebo nemocné ledviny.
Pyl
Pylová zrna jsou samčí rozmnožovací buňky rostlin. Hmyzosnubné rostliny potřebují k jeho přenosu z květu na květ hmyz. Dost často jsou jím včely. Pyl jim ulpívá na posledním páru nožiček ve formě hrudek. Ty pak donesou do úlu, kde je uzavřou do pláství a nechají zrát. Při zrání dochází k fermentačním procesům. Největší bohatství pylu tkví ve vysokém obsahu bílkovin. Proto je vhodný hlavně při rekonvalescenci po těžkých nemocech a operacích, při vleklých zánětech a k celkovému posílení oslabené imunity.
Pyl můžeme sehnat ve dvou formách, rouskovaný (je zachycen speciálními filtry při průchodu včely do úlu) nebo plástový. Plástový pyl se získává vypichováním přímo z plástů a je pro člověka vhodnější, protože je díky částečné fermentaci lépe stravitelný.
Konzumovat by jej neměli pacienti s nádorovými onemocněními a lidé, kteří mají alergii na pyl.
Propolis
Propolis je složen hlavně z pryskyřic a včelího vosku. Pryskyřice mají původ rostlinný, včely je sbírají především na pupenech stromů a v úlu je pak dále zpracovávají. Konečná forma propolisu může být zbarvena různě, v závislosti na přesném složení, které je velmi proměnlivé, většinou je ale hnědý nebo hnědočervený. Pro včelstva, ale i pro nás, je nejdůležitější jeho antibakteriální a antimykotická, antivirová aktivita. Připravují se z něho různé tinktury a masti, jež můžeme použít především k tlumení zánětů, léčbě od plísní (plísně kůže, nohou, nehtů), oparů a i chřipky. Musíme zmínit i jeho protirakovinné účinky, ty mu dávají především flavonoidy (rostlinné antioxidanty). Kožní užití působí příznivě na hojení ran.